Dolf Jansen leert Westlandse tuinbouw kennen
Wie binnenkort een voorstelling van cabaretier Dolf Jansen bezoekt, zou daarin zomaar de zin 'van vibrator naar hommel' kunnen horen. Dat is het resultaat van een bezoek aan de Westlandse glastuinbouw.
Jansen liet zich afgelopen week drie dagen onderdompelen in de sector, op verzoek van Eat This. "Wij doen dit sinds anderhalf jaar", vertelt initiatiefnemer Ed Smit, doelend op het uitnodigen van mensen die excelleren in hun vak. Om daarmee de glastuinbouw nog beter op de kaart te zetten "Die proberen we naar de tuinbouw te halen en in drie dagen van boven naar onder en van links naar rechts de sector te laten zien. We zetten ze aan het werk en brengen ze in contact met ondernemers. We proberen in drie dagen te bewerkstelligen dat het hun verhaal wordt. En dat ze daar in het geval van Dolf Jansen misschien iets mee gaan doen richting radio, richting kranten."
Succesverhalen heeft Smit wel. Zo bracht architect Rem Koolhaas de tuinbouw onder de aandacht in een expositie in het Guggenheim Museum in Bilbao. Er verscheen een artikel met als titel 'This tiny country feeds the world' in het magazine National Geographic en ook lezers van de Washington Post zijn op deze manier in contact gebracht met de sector, na een bezoek van Kadir van Lohuizen. Andere bekende 'genodigden' zijn filosoof Clemens Driessen, voedingsdeskundige Hanno Pijl en topsportcoach Benito Maij.
Tekst gaat verder onder de video.
Vibrator
Ook Jansen is maar wat geïnteresseerd in de agrarische sector. "Ik praat en schrijf er vaak over en heb er regelmatig discussies over. Nu ben ik in de mogelijkheid om in drie dagen door te krijgen wat hier gebeurt."
"Alles wat ik meemaak in het leven, en dus ook deze dagen in Westland, gaan in mijn hoofd mee en daar zal op een bepaald moment iets van opduiken in een voorstelling of verhaal, met een wat meer satirische of komische inslag." Zo ook de zin 'van vibrator naar hommel. "In het Westland is dat een volstrekt normale zin, want normaal gebruikten ze een klein trillend staafje om dingen te doen met planten. Dat was een hele kleine vibrator. Tegenwoordig gebruiken ze een hommel. Maar de zin 'van vibrator naar hommel' is gewoon een goede zin. Want daar gaan mensen allerlei gedachtes bij hebben."
Maar de cabaretier schrijft ook voor Trouw en diverse radioprogramma's. "Dat gaat vaak over waar we zijn met onze maatschappij en dus ook een sector als de agrarische sector. Daar heb ik wel eens kritiek op, op hoe het nu gaat en de omvang", zegt Jansen. "Maar hier in Westland gebeuren dingen die heel positief zijn. Dat wil ik uitdragen in mijn column in Trouw of Vroege Vogels of via een interview."
Jansen schreef deze zaterdag in zijn column in Trouw over zijn 'embedded' bezoek.