Groeiend aantal liefhebbers brouwt zelf 'Westlands' biertje
Westland telt steeds meer liefhebbers die hun eigen bier brouwen. Zowel hobbymatig als professioneel.
Het aantal brouwerijen in Nederland is sinds 2001 ieder jaar toegenomen. Westland heeft drie professionele bierbrouwers: Bospolder Brouwerij, Brewery 22Four en Westlandse Bierbrouwerij Zwol.
Bospolder Brouwerij is in 2016 gegrepen door het brouwvirus. "Al enkele jaren speelden wij met de gedachte om ons bier in grotere hoeveelheden te gaan brouwen en op de markt te brengen. Eind april 2022 is ons eerste officiële bier (Tuindersbier) gebrouwen", zo is te lezen op de website van de brouwerij. Bospolder Brouwerij introduceerde dit jaar een 'Schwarzbier'. Het bier is gebaseerd op een eeuwenoude Duitse bierstijl die daar heel lang populair is.
Zwol uit 's-Gravenzande is opgericht in 2021. De brouwerij heeft vier bieren in het assortiment. "Wij zijn steeds op zoek naar de lekkerste combinaties van mout en hop. Door de vele positieve reacties van mensen die ons bier hebben geproefd, hebben wij in 2021 besloten ons bier op de markt te brengen. Wij zijn trots op onze Westlandse roots en die vind je ook terug in de voor Westlanders herkenbare namen van onze bieren."
Brouwpakket
Bierbrouwen begint vaak met liefde voor speciaalbier en interesse voor het brouwproces. De eerste kennismaking is dan de aanschaf van een brouwpakket met daarin alle benodigde ingrediënten. De instructies worden zorgvuldig gevolgd om het juiste proces in gang te zetten. Het brouwen van bier is leren van het brouwproces. Elke keer leer je het brouwproces beter kennen en kan je meer experimenteren met nieuwe recepten en smaken. En voor je het weet ben je gepassioneerd hobbybrouwer en produceer je behoorlijk wat liters bier.
Van hobbyist naar professioneel
Als hobbyist kun je vrij gemakkelijk thuis bier brouwen. De hoeveelheid bier die je thuis kunt brouwen, is beperkt. En dan kom je als hobbyist voor het punt te staan waar ook Bierbrouwerij Zwol en Bospolder Brouwerij voor stonden, hoe kun je meer produceren om het brouwen professioneel rendabel te maken? Naast brouwerijen die hun eigen bier produceren, zijn er brouwers die gebruik maken van de ketels van andere brouwerijen. Deze brouwerijhuurders brengen meestal speciaalbieren op de markt onder hun eigen merknaam, maar laten het ergens anders brouwen. Op dit moment zijn er er bijna driehonderd brouwerijhuurders. Deze brouwers kunnen op zo'n vijftig locaties brouwcapaciteit huren.