Archief
WOS/Bart van der Helm

Herten en wallaby's verdwijnen langzaam uit Maasland

Het kabinet zet de plannen door om de hertenkampen in Nederland te sluiten. Vanaf januari 2024 is het verboden om te fokken met onder andere herten.

Dat betekent dat de herten die er nu nog zijn, wel mogen blijven tot ze gestorven zijn. Bij het hertenkamp in Maasland, waar ze al sinds 1961 herten hebben, zijn ze niet blij met deze keuze van het kabinet. Frans Rasens is beheerder van dit hertenkamp. Hij vindt het erg jammer dat er geen nieuwe herten bij mogen komen en dat ze dus langzaam gaan verdwijnen.

"Elke dag komen er hier mensen om naar de herten te kijken en om ze te voeren. De mensen die langskomen halen daar echt plezier uit. Er zitten hier bijna elke avond ouderen op de bankjes om naar de herten te kijken", vertelt Rasens. "Het zou toch zonde zijn als dat straks niet meer kan", voegt de beheerder eraan toe.

'Herten zijn hier blij'

Rasens begrijpt ook niet zo goed waar deze keuze van het kabinet op gegrond is. "Lama's mogen hier nog wel gehouden worden. Terwijl dat dieren zijn die niet eens van oudsher in Nederland voorkomen, herten wel. Ik weet niet hoe dat dan kan."

Daarnaast ziet de hij dat de dieren op deze boerderij het naar hun zin hebben. De herten worden elke dag gevoerd en tonen volgens Rasens tekenen van geluk. "Ik weet veel van de natuur en over deze dieren, en je kunt gewoon zien dat de herten hier erg blij zijn."

Ook wallaby's moeten weg

Het hertenkamp heeft nog een aantal hele bijzondere dieren op de boerderij. Er springen daar namelijk een aantal wallaby's rond. Cor van Duin is al penningmeester sinds 1965. Hij baalt ook erg van de keuze van het kabinet. "De nieuwe regels zouden betekenen dat ook deze wallaby's weg moeten. En dat is heel jammer want het zijn toch wel hele bijzondere dieren. Zeker omdat één van de moeders een kleine wallaby in haar buidel heeft, en dat is nog een albino ook. Dat is wel heel speciaal", aldus de penningmeester.

Moeder en albino Wallaby WOS/Bart van der Helm