Archief
WOS

WOS

Meer muskusratten gevangen in Delfland

Er zijn in het afgelopen jaar meer muskusratten gevangen in het gebied van Delfland dan in 2021. Dit meldt het Hoogheemraadschap van Delfland.

In 2022 werden er in totaal 1.680 muskusratten gevangen. Dat is drie procent meer dan in het jaar daarvoor. Het doel is om in 2034 geen levensvatbare populatie van muskusratten meer in Nederland te hebben. Dat is het geval als er minder dan 500 muskusratten per jaar worden gevangen.

Video: Hoe worden muskusratten weggevangen?

Risico

Muskusratten worden weggevangen, omdat ze een risico vormen voor de waterveiligheid en de natuur. Zo brengen ze schade toe aan waterkeringen en oevers door gangen te graven in dijken. Daardoor ontstaan verzakkingen, waardoor een dijk in het ergste geval kan doorbreken en zodoende een polder onder water kan lopen.

Ook vormen de muskusratten een bedreiging voor de biodiversiteit, de verscheidenheid aan soorten planten en dieren in de natuur. Ze eten planten als riet weg en verdringen daardoor inheemse diersoorten die in het riet leven, zoals de zwarte stern, de roerdomp en de kleine karekiet. De muskusratten komen van nature niet voor in Nederland. Ze staan daarom op de Europese lijst van invasieve soorten. Ze zijn hier volgens het Hoogheemraadschap gekomen door menselijk handelen.