Archief
Thierry Schut Fotografie

Thierry Schut Fotografie

Meer tuinders werken mee aan tegengaan wateroverlast

Het project Rainlevelr is in 2022 gegroeid naar 62 deelnemende glastuinbouwbedrijven. Zij zetten hun waterbassin in om wateroverlast bij hevige regenval te voorkomen.

Afgelopen jaar sloten twaalf tuinders zich aan bij het project. Inmiddels zijn er dus 62 bedrijven in Westland en Oostland actief, met een gezamenlijk areaal van 334 hectare.

Deelnemers van Rainlevelr krijgen een seintje van het Hoogheemraadschap van Delfland als er een zware bui aankomt. Deze tuinders kunnen dan tijdig water uit hun bassin lozen. Door die lagere waterstand in de bassins is er tijdens de regenval de broodnodige extra waterberging aanwezig.

Het project is in 2012 begonnen als proef in de Maasdijkse Oranjepolder en daarna uitgebreid naar meer tuinders in het Delfland-gebied. Aanvankelijk kon je alleen aansluiten bij nieuwbouw van een bassin, bassin- of silorenovatie of foliewissel. In 2022 zijn voor het eerst zes bestaande bassins en silo's aangesloten.

Eerste inzet van 2023

Bij de hevige buien van vorige week is Rainlevelr voor het eerst weer ingezet. Die verliep succesvol. "Op donderdag 12 januari waren wij in de lucht voor een milieu inspectievlucht", schreef Robert Ballings van Delfland op sociale media. "Glastuinbouwondernemers die meedoen aan Rainlevelr hebben een sms gekregen met het verzoek alvast ruimte voor de bui te maken in het gietwaterbassin. Dat was gaaf om te zien vanuit de lucht, wij zagen tuinders in het hele gebied het gietwaterbassin alvast legen om zo de bui 's nachts (deels) op te kunnen vangen. Mooie techniek."