Bijna 3.800 huishoudens in Westland ontvingen energietoeslag
Tot en met begin dit jaar is in Westland aan bijna 3.800 huishoudens met een laag inkomen de energietoeslag 2022 toegekend. Er volgt voor hen komende maand nog een extra 500 euro na de al uitgekeerde 1.300 euro.
Hoewel de aanvraagtermijn voor deze toeslag in beginsel liep tot de jaarwisseling, is het energieloket ook daarna opengebleven. In Westland fungeren de buurtinformatiepunten als energieloket. Inwoners kunnen ook nu nog bijzondere bijstand aanvragen voor energiekosten en als bij de beoordeling blijkt dat de aanvrager in aanmerking komt voor energietoeslag, dan keert de gemeente die toeslag alsnog uit.
De (landelijk geregelde) energietoeslag is een standaardbedrag. Daarnaast is er sinds oktober ook de mogelijkheid voor het aanvragen van bijzondere bijstand voor energiekosten. Dat is een maatwerkoplossing.
Wetsvoorstel
Om de toekenning van energietoeslag 2023 mogelijk te maken wordt de Participatiewet aangepast. Kort voor de jaarwisseling is het wetsvoorstel energietoeslag 2023 gepubliceerd. De verwachte invoering van de wet is in juni.
De kern van dit wetsvoorstel is:
• de energietoeslag 2022 wordt verhoogd van 1300 euro naar 1800 euro;
• in 2023 hebben huishoudens met een laag inkomen opnieuw recht op een energietoeslag, nu van 800 euro. Deze kan tot en met 31 december worden uitgekeerd;
• de wijze van uitkeren van die energietoeslag sluit aan op de energietoeslag voor 2022;
• gemeenten kunnen pas aan de slag met het uitkeren van de energietoeslag 2023 op het moment dat de wet in werking is getreden. Zij kunnen hierop niet vooruitlopen.
De energietoeslag voor 2023 is lager dan in 2022 vanwege het koopkrachtpakket 2023. Met dat pakket (verhoging minimumloon, verhoging uitkeringen en het prijsplafond energie) richt het kabinet zich op het versterken van de koopkracht van lage en middeninkomens.
Eind februari
"Net als bij de start van de energietoeslag zijn er bij inwoners weer landelijk verwachtingen gewekt. Dat is al vanaf Prinsjesdag afgelopen jaar het geval", bespiegelt wethouder Barend Rombout. "Gemeenten zaten in de tussentijd met veel onduidelijkheid en vragen. Nu er eindelijk duidelijkheid is, kunnen we bekend maken dat we overgaan tot uitbetaling van de verhoging van 500 euro aan de ontvangers van de energietoeslag 2022. Dit kan zonder toets van het inkomen omdat die toets al in 2022 is uitgevoerd." Volgens plan zal de uitbetaling van de verhoging van 500 euro eind februari plaatsvinden.
Uitvoering energietoeslag 2023
De gemeente gaat aan de slag met het Inrichten van het proces voor de energietoeslag 2023, waarbij dezelfde doelgroep als in 2022 zal worden gehanteerd. "Daarbij zal aan de bij ons bekende huishoudens de energietoeslag 2023 (800 euro) worden uitgekeerd (na toetsing van het inkomen 2023) en kunnen de nog onbekende huishoudens de energietoeslag aanvragen (uitvoering nadat de wet is vastgesteld , ongeveer juni 2023)."
Deze informatie over energietoeslag wordt bekendgemaakt op de website van de gemeente, bij de buurtinformatiepunten, de energiecoaches en bewindvoerders.
"Daarbij benadrukken we ook dat inwoners ook voor 2023 bijzondere bijstand kunnen aanvragen voor energiekosten. Als bij de beoordeling daarvan blijkt dat de aanvrager in aanmerking komt voor energietoeslag, dan keert de gemeente die toeslag alsnog uit", onderstreept Rombout. "De buurtinformatiepunten vormen het energieloket. Welzijnsorganisatie Vitis is bereid om daar ook in 2023 mee door te gaan. Inwoners kunnen daar terecht voor advies en hulp bij het aanvragen.