Archief
Archief 112 Maasmedia

Archief 112 Maasmedia

Veel schade en overlast als de 'Limburgbui' in onze regio valt

Mocht er in onze regio een bui vallen zoals in Limburg in 2021, dan zal dat leiden tot ongekende schade en wateroverlast. Dat stelt het Hoogheemraadschap van Delfland op basis van een rapport van onderzoeksinstituut Deltares.

In de case 'Analyse grootschalige wateroverlast' is onderzocht wat een 'Limburgbui' voor gevolgen heeft in de provincie Zuid-Holland. Daarin zijn ook de gevolgen voor het gebied van Delfland inzichtelijk gemaakt. De verwachte schade zou rond de 800 miljoen euro bedragen. Dit bedrag kan verder oplopen door onvoorziene omstandigheden, zoals kadedoorbraken en gemaalstoringen.

Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt: "De gevolgen van een 'Limburgbui' in ons gebied zijn groot: zo'n bui zal ook hier veel overlast en schade aan woningen, bedrijven en wegen veroorzaken. Deze grote impact wordt mede veroorzaakt doordat zoveel oppervlak verhard is. Hierdoor kan overtollig regenwater niet makkelijk in de bodem wegzakken en moet het worden afgevoerd. Dit onderzoek laat zien dat we ons samen als regio nog beter moeten voorbereiden om gesteld te staan voor zulke extreme neerslaggebeurtenissen."

Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat nu onderzoeken wat de inzichten betekenen voor het werk in de crisisbeheersing. Er wordt gekeken hoe wateroverlast voorkomen kan worden. Ook de samenwerking met overheden, bedrijven en inwoners gaat onder de loep.

Veel overlast in gebied Delfland

Het onderzoek is een modelstudie: De effecten kunnen in werkelijkheid anders zijn.

Bij een ‘Limburgbui’ zal er op veel laaggelegen plekken in het gebied van Delfland enkele dagen tot meer dan een week water op land en op straat blijven staan. Ook de glastuinbouwgebieden krijgen te maken met wateroverlast. Met als gevolg: schade, ondergelopen wegen en stroomuitval.

Voorbereid zijn op extreme regenbuien

Delfland neemt veel maatregelen om inwoners te beschermen tegen wateroverlast. Er wordt gewerkt aan de waterveiligheid door het verstevigen en ophogen van dijken. Wanneer dit kan, worden waterbergingen aangelegd die overtollig water kunnen opvangen bij grote hoeveelheden neerslag.

Iedereen bewust

Daverveldt vindt het van belang dat iedereen zich bewuster wordt dat wateroverlast vaker voor zal komen. "Het is een boodschap die ik niet graag geef maar het is wel realistisch. Iedereen kan zelf ook wat doen om de kans op wateroverlast te verkleinen en schade te beperken. Dus haal die tegels uit je tuin, plaats die regenton."