Archief
WOS/Bart van der Helm

Wat de zachte temperaturen met de natuur doen: 'Ik maak me wel zorgen'

In eerste instantie lijkt het er nog niet op. Maar als je goed kijkt, zie je in het Prinsenbos in Naaldwijk dat bijna alle planten, bomen en struiken in bloei staan. Dat is heel vroeg, want het is pas net januari. Huisboswachter Heleen Verduijn ziet de veranderingen en maakt zich ook zorgen.

Overal waar Verduijn loopt in het Prinsenbos ziet ze tekenen van lente, tekenen die normaal gesproken pas over een maand of twee zichtbaar zouden moeten zijn.

Tijdens een rondje door het bos stopt Verduijn om de 10 meter om iets te laten zien. "Kijk, hier staat nu al Fluitenkruid in de bloei. Dat is een plantje dat normaal gesproken van april tot en met juni in bloei staat", legt ze uit. "Dat het nu al bloeit, is heel bijzonder."

Bloeiend Fluitenkruid Heleen Verduijn

Een stukje verderop stopt ze weer. Dit keer bij een klein poeltje dat vol ligt met kroos en waar de waterbloemen boven het oppervlak uitkomen. Verduijn legt uit dat kroos normaal gesproken alleen in het water groeit bij warme omstandigheden en dat het veel zonlicht nodig heeft. Dat het in deze korte winterdagen kan groeien, is al bijzonder op zich.

Dat alle planten in bloei staan, lijkt misschien leuk. Maar volgens Verduijn heeft het ook nog helemaal geen zin dat dat nu al gebeurd. "Er staan al heel veel planten in bloei, maar er zijn nog geen insecten. Dus zo kunnen ze ook niet bestoven worden."

Invloed op dieren

Verduijn maakt zich om deze reden ook zorgen om de dieren in het natuurgebied. "Veel vogels zijn net als de planten ook afhankelijk van die insecten. Terwijl vogels al zo vroeg jongen hebben, zijn er nog geen insecten om deze jongen te voeren", legt ze uit. "Als het zo doorgaat, zou dat de hele voedselketen kunnen doorbreken."

De natuurliefhebber maakt zich wel zorgen over de grote veranderingen van de laatste jaren. "Ik vraag me altijd af, hoe het er over een langere tijd uit zal zien hier", zegt Verduijn bezorgd. "Misschien hebben we hier over twintig jaar wel een Middellandse-zeeklimaat. En dat is natuurlijk echt niet hoe het hoort te zijn."