Pleidooi burgemeester Haan: Ga stemmen in maart!
Burgemeester Edo Haan van Maassluis heeft sterk gepleit voor een hogere opkomst van kiesgerechtigden bij de komende provinciale verkiezingen.
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst dinsdagavond in Theater Koningshof keek Haan met teleurstelling terug op de gemeenteraadsverkiezing van afgelopen jaar. In 2018 bracht nog 53 procent van de kiesgerechtigden een stem uit, in 2022 was dat 47,3 procent. "Ik had van onszelf een hogere opkomst verwacht, u niet?", zei Haan. "Onder de magische grens van 50 procent komen is riskant voor het aanzien van onze democratie. Volgens mij hebben wij hier best spijt van, zeker als wij kijken hoe consciëntieus de gekozen gemeenteraad ons vertegenwoordigt en hoe nauwgezet de raad week in week uit werkt aan besluiten voor onze stad. Ik leg hier de vinger op, want mijn eerste goede voornemen is u te overtuigen om te gaan stemmen in maart voor de provincie en daarmee ook voor de Eerste Kamer. Wij willen dat zij ons helpen Maassluis verder op te tillen. Voor iedereen. En vooral voor onze jongeren."
Haan meldde dat er bij het begin van dit nieuwe jaar 35.301 personen stonden ingeschreven bij de burgerlijke stand. "Dat wil zeggen dat we in 2022 met 1.150 inwoners zijn gegroeid. Zo'n groei hebben we in decennia niet meegemaakt."
Vluchtelingen
De burgemeester toonde zich ingenomen met de opstelling van Maassluis ten opzichte van vluchtelingen. "Op 24 februari begon de oorlog in Oekraïne. Maassluis opende zonder veel mitsen en maren de opvang voor meer dan 100 Oekraïners. Net zoals wij kort daarvoor onze gastvrijheid toonden aan 70 vluchtelingen uit het Midden-Oosten, die sindsdien op een boot in de buitenhaven bij ons wonen. Ik ben enorm trots op onze hulpvaardigheid."
Later voegde hij er nog aan toe: "Als heel Nederland deed wat wij doen met de opvang van vluchtelingen, was er geen opvangprobleem, zeg ik met trots."
Ondermijning
Nu na Rotterdam en Schiedam ook Vlaardingen grote budgetten van het Rijk ontvangt voor leefbaarheid, wordt het extra belangrijk dat wij in Maassluis ondermijnende criminaliteit vóór zijn. Geen plaats in onze stad voor witwassers en andere financiers van misdaad, of die onze krap bij kas zittende jongeren charteren als katvangers of koeriers. Eenmaal in foute kringen, moeten jongeren voor altijd angstig over hun schouder kijken", waarschuwde hij.
"Preventie is het beste. Ik zie in de wereld van veiligheid en bestuur dat dit een leidend inzicht wordt. Eind vorige eeuw draaide alles nog om de strijd tegen huftergedrag, zoals dronken de auto in, of bushokjes bekladden of fietsen door rood. Want van de ene verwaarlozing komt de andere. Die missie is redelijk geslaagd. Daarna kwam de aanpak van high impact crimes en inderdaad hebben wij woninginbraken, straatroven, winkeldiefstallen en andere misdrijven die erin hakken terug kunnen schroeven. Hulde aan de politie en ook aan bewoners met hun sloten en ondernemers met camera's", aldus Haan. "En nu: weg met het geweld dat meekomt met drugshandel waartegen wij jongeren weerbaar willen maken: hier geen ronselaars! Dit is wat mij betreft een belangrijke opdracht voor politie, handhavers, preventen, scholen, jongerenwerkers."
Complotdenkers
De burgemeester stond aan het einde van zijn toespraak stil bij het verschijnsel 'complotdenkers'. Haan: "Blijf weg bij ondermijnend wantrouwen. Als normale hardwerkende mensen hebben wij al genoeg te doen door alle onzekerheden door corona, oorlog en klimaat. Wij zijn als Maassluizers al bezorgd genoeg over lage inkomsten en hoge energiekosten; maak dat niet erger met lasterlijke speculaties. Kom juist naast ons staan, help mee."
"Zeker, soms gaat iets fout en nee, dat is geen opzet, laat staan een complot. Wij weten allemaal dat niemand kan toveren, ook de overheid niet. Wat wij wél kunnen, is ons best doen. En dat is wat wij doen", betoogde Haan.