Archief
WIN

WIN

Woon Initiatief Naaldwijk (WIN) heeft nu officiële status

De initiatiefnemers van woongroepprojecten binnen Naaldwijk hebben deze maand een vereniging opgericht om slagvaardiger te werk te kunnen gaan.

Nadat in 2020 een groep mensen het initiatief had genomen om te onderzoeken of er binnen Naaldwijk onder 50-plussers behoefte is om in de toekomst in een woongemeenschap te gaan wonen, werd al snel duidelijk dat hier veel belangstelling voor is. Bij dit initiatief hebben zich tot nu toe zeker zestig huishoudens aangemeld en ontstond er voldoende draagvlak om in verenigingsverband verder te gaan. Het hebben van een vereniging is onder meer van belang in gesprekken met de gemeente en bijvoorbeeld grondeigenaren of ontwikkelaars. Hiervoor is de vereniging Woon Initiatief Naaldwijk, oftewel vereniging WIN, opgericht.

Haalbaarheid

Het doel van de vereniging is het zoeken van een of meerdere locaties binnen de kern Naaldwijk, waar groepswonen voor 50-plussers gerealiseerd kan worden en deze locaties door te ontwikkelen op basis van de wensen van de leden. Namens de vereniging stelt voorzitter Peter van Holstein: "De mogelijkheden voor het vinden van een locatie binnen de kern Naaldwijk zijn beperkt, maar doordat inmiddels een netwerk aan contacten met de gemeente, ontwikkelaars en architecten is opgebouwd, zien wij dat de eerste locaties nu in beeld komen. Vereniging WIN is op dit moment bezig met het onderzoeken van deze locaties. De projecten op die locaties zullen de komende maanden verder onderzocht worden op haalbaarheid."

Hij vervolgt: "Woongroepen roepen vaak een associatie op met het hippietijdperk, maar de huidige insteek van de woongroepen voor mensen van middelbare leeftijd is niet te vergelijken met de woongroep uit de Flowerpower tijd; in een woongroep (tegenwoordig ook vaak woongemeenschap genoemd) woon je zelfstandig met behoud van privacy."

Veel woningen zijn levensloopbestendig. In en rond het gebouw zijn er ruimtes en voorzieningen die je met de andere bewoners deelt; bijvoorbeeld een tuin, een ontmoetingsruimte, een fietsenhok of een deelauto. In de ontmoetingsruimte kun je samen koffie drinken, verjaardagen vieren en vergaderen, maar de ruimte kan ook een functie in de buurt vervullen voor bijvoorbeeld het lokale koor of yogales. Dit geeft volop kansen om elkaar te ontmoeten.

De gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen zijn vaak in eigen beheer. Het bestuur van de woongroep houdt het overzicht, maar van alle bewoners wordt wel een actieve inbreng verwacht.