Archief

Walrusclub Westland duikt ook nu de zee in: 'Je moet er een beetje gek voor zijn'

Het zijn koude dagen. Schaatsliefhebbers wachten in spanning af tot ze op natuurijs kunnen rijden. Maar er zijn ook mensen die juist nu de zee ín duiken. Mensen van Walrusclub Westland bijvoorbeeld.

Marisa en Amanda van Zeijl springen al vijf jaar lang elke woensdag de zee in, dus ook tijdens deze koude dagen. Ze bieden inmiddels ook 'koudetrainingen' aan volgens een Russische methode. Het is een gezond begin van de dag, zeggen ze. "Je traint eigenlijk je hart en bloedvaten. Door het sporten word je warm. Dan gaan je bloedvaten open. Als je de zee in gaat, trekt alles samen en daarna word je weer warm. Dan gaat het weer stromen", zo leggen de zussen uit.

Twee deelneemsters reageren enthousiast over de trainingen die ze volgen. "Als je uit het water komt, is het heerlijk. In het water is het even een grens waar je overheen moet, maar daarna is het perfect", vertellen Bella en Mariane.

Walrussen

Terwijl deze groep op het strand aankomt, gaat verderop een andere groep juist net het water uit. Dit 'winterzwemmen', in het Russisch ook wel 'walrussen' genoemd, wordt steeds populairder. Voorbijgangers zien dit ook en staan soms verbaasd te kijken. "Je moet natuurlijk ook een beetje gek zijn hiervoor", zegt Marisa. "Maar je ziet aan de grootte van de groepen ook wel, dat steeds meer mensen het interessant vinden en mee gaan doen", vult Amanda aan.

Marisa en Amanda roepen mensen die interesse hebben op om bij hen aan te sluiten. "Dan kun je het zelf gewoon meemaken". Op winterzwemmen.nl is meer informatie te vinden over deze groep.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland