Archief
Thierry Schut

Thierry Schut

Vrijwel geen jongeren van de partij op dialoogavond

In een beschaafde sfeer is woensdagavond in het World Horti Center in Naaldwijk een zogeheten dialoogavond door de gemeente Westland gehouden.

Het initiatief voor deze bijeenkomst was genomen door burgemeester Bouke Arends. De aanleiding werd gevormd door de discussie in de (sociale) media over de vele omgekeerde vlaggen in het Westlandse straatbeeld. Arends wilde graag weten over welke dingen de inwoners zich vooral zorgen maken.

Iedereen had zich kunnen aanmelden voor deze avond. Doelstelling was "een zo breed mogelijke afspiegeling van de samenleving te ontvangen". In de praktijk bleek dat jongeren er vrijwel geen gebruik van hebben gemaakt. Mensen onder de 35/40 jaar moesten met een lampje worden gezocht onder de circa 120 deelnemers. Daarom kreeg het verzoek van een deelneemster om ook een dialoogavond voor jongeren te organiseren de nodige bijval.

Functioneel aanwezig

Een aanzienlijk deel van de aanwezigen was min of meer functioneel van de partij in het World Horti Center, zoals gemeenteraadsleden, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en ambtenaren. Onder de aanwezige burgers waren er velen "die je altijd bij dergelijke bijeenkomsten tegenkomt".

Bij het begin van de avond werd gevraagd waar de aanwezigen zich vooral zorgen over maakten. De inventarisatie was niet verrassend. Veel genoemd werden aspecten als woningnood, energiecrisis, infrastructuur, openbaar vervoer en ook een specifiek puntje als "de zichtbaarheid van de burgemeester".

Tafelgesprekken

De deelnemers werden verdeeld over achttien ronde tafels. Per thema werd er gerouleerd aan de hand van de tafelcijfers die op de uitgereikte badges stonden. Er waren drie brede thema's voor de tafeltjesrondes: 'Rondkomen', 'Omgaan met verschillen' en 'Meekomen'. Het streven was om vanuit ieders eigen gezichtspunten een gezamenlijk beeld te creëren. Deelnemers konden hun gedachten ook met stiften op de tafelkleden schrijven ten bate van een latere samenvatting. Na die tafeltjesrondes werd 'zaalbreed' een eerste analyse gemaakt.

Ten aanzien van het instituut 'gemeente' werd door iemand, met voelbare instemming, opgemerkt dat ambtenaren te veel volgens de letter van de wet handelen. Ook werd gesteld, dat "de gemeente sneller moet reageren op brieven, mailtjes en telefoontjes van burgers".

Burgemeester Arends vond de waarde van deze avond vooral schuilen in de omstandigheid dat mensen elkaar in de ogen konden kijken bij het uitwisselen van hun standpunten, terwijl ze "zij aan zij" aan een tafel zaten. "Op Facebook gaat het er heel anders aan toe", zo bespiegelde hij.

Burgemeester Arends deed zelf volop mee. Thierry Schut