Westlandse gemeenteraad unaniem achter begroting
De gemeenteraad van Westland heeft woensdagavond met algemene stemmen de begroting voor het komende jaar aangenomen.
Er waren tijdens deze begrotingsbehandeling meer dan vijftig moties ingediend. Deze werden lang niet allemaal in stemming gebracht, overwegend omdat ze in bepaalde opzichten nog niet rijp waren. In een aantal gevallen werden de moties unaniem aangenomen.
Sonnehoeck
Zo heeft de raad zich unaniem uitgesproken voor de instandhouding van Druivenkwekerij Sonnehoeck in Kwintsheul. Grondlegger Geo van Leeuwen is eerder dit jaar overleden. Daarmee werd de toekomst van "deze enige kwekerij in Nederland die de status van Rijksmonument heeft", nogal ongewis. Hulp van de gemeente lijkt nodig om het voortzetten van de exploitatie door een vaste werknemer mogelijk te maken, aangezien dit niet van vrijwilligers gevraagd kan worden, zo formuleerde indiener D66.
De kassen van Sonnehoeck worden van belang geacht voor de gemeente Westland vanwege de cultuurhistorische waarde.
Noodbestuurderspost
In de aanloop naar het Koude Oorlogweekend van eind oktober is voor het grote publiek onthuld dat er zich onder Sportlokaal Oudeland in 's-Gravenzande een voor ons land zeer zeldzame Noodbestuurderspost bevindt. De eenmalige openstelling van de post trok honderden belangstellenden.
Tijdens die openstelling is herdacht dat vijftig jaar geleden met de Cubacrisis een hoogtepunt in de Koude Oorlog werd bereikt. De noodbestuurderspost moest een veilig onderkomen bieden aan onder anderen de burgemeester van Westland.
Er hebben zich al lokale vrijwilligers gemeld die zorg willen dragen voor onderhoud en openstelling. Het college is gevraagd om in kaart te brengen op welke manier en tegen welke kosten de Noodbestuurderspost kan worden behouden en structureel kan worden opengesteld voor het publiek.
Woonvisie
De raad was ook unaniem bij een motie, die was opgesteld door het CDA, om bij de komende actualisering van de twee jaar geleden vastgestelde Woonvisie het zogeheten maatschappelijke middenveld te betrekken.
Dat wil zeggen dat organisaties zoals de jongerenraad, seniorenraad, woningcorporaties, ontwikkelaars moeten worden benaderd om mee te denken over die actualisering.
Vergroenen provinciale gronden
De provincie Zuid-Holland heeft veel gronden in bezit in de gemeente Westland. Het provinciebestuur heeft laten weten zich positief op te stellen om samen met de gemeente deze gronden zoveel als mogelijk te vergroenen. De gemeenteraad wil unaniem dat het college met de provincie in overleg gaat met als doel tot concrete stappen te komen om provinciale gronden te vergroenen.
Tweede Berkenflat/WOS/De Veiling
Een meerderheid van de raad (30-8) wil dat wethouder Barend Rombout voor het einde van dit jaar duidelijkheid biedt aan de initiatiefnemers van een seniorencomplex aan de Koningin Julianaweg in 's-Gravenzande. Op de locatie De Brug/WOS/Okidoki willen zij een tweede 'Berkenflat' ontwikkelen.
Om die Berkenflat te kunnen realiseren, zal onder meer de WOS moeten verkassen. Een kleinere meerderheid van de raad (22-16) stelt dat een snelle realisering van Berkenflat 2.0 alleen mogelijk is als de WOS snel kan verhuizen naar De Veiling in Poeldijk. De wethouder zou daarom voor het einde van dit jaar tot afspraken moeten komen met zowel de WOS als de beheerstichting van De Veiling.
Tiny houses
Met 26 stemmen vóór en 12 tegen, wenst een raadsmeerderheid dat het college vaart maakt met de toelating van vier tiny houses op een daarvoor bestemd perceel aan de Monnikenlaan in Naaldwijk. En dat niet alleen: er zou ook op andere plekken ruimte moeten worden ingeruimd voor tiny houses.
Met 32 stemmen vóór en 6 tegen wenst de raad dat wethouder Pieter Varekamp toch werk gaat maken van een zebrapad op de Verdilaan in Naaldwijk ter hoogte van enerzijds de bibliotheek en anderzijds het Raoul Wallenbergplein. Vanwege de nabijheid van twee andere zebrapaden achtte de wethouder uitvoering van dit idee niet wenselijk, maar de raad ziet dat anders.
Maatschappelijke stage
Wethouder Anko Goudswaard gaat graag in gesprek met onderwijsinstellingen over het opzetten van maatschappelijke stages. Dit is een wens van een grote meerderheid (32-6) van de gemeenteraad. Die meerderheid ziet de maatschappelijke stage als een goede kweekvijver voor nieuwe vrijwilligers. "Steeds meer Westlandse verenigingen en organisaties hebben te kampen met een tekort aan vrijwilligers", aldus de initiatiefnemende VVD-fractie.
Scholieren kunnen via een maatschappelijke stage vrijwilligerswerk doen als onderdeel van het onderwijsprogramma, in plaats van de gebruikelijke lessen te volgen. Zo'n stage biedt scholieren de mogelijkheid om gericht kennis te maken met de samenleving, door bijvoorbeeld te wandelen met ouderen of actief te zijn bij een Westlandse vereniging of organisatie.
Er was in 2014 nog unanieme steun voor de uitvoering en bekostiging van de maatschappelijke stage, maar er zijn momenteel weinig scholen die meedoen aan dit fenomeen.