Archief
WOS

WOS

College Midden-Delfland wil onderzoek naar tijdelijke huisvesting 225 vluchtelingen

Burgemeester en wethouders van Midden-Delfland willen een onderzoek doen naar de mogelijkheden om 225 vluchtelingen te huisvesten op een tijdelijke locatie in de gemeente. Op datzelfde terrein zouden dan ook flexwoningen moeten komen voor starters en spoedzoekers.

Dat heeft burgemeester Bram van Hemmen vanmorgen bekendgemaakt. De gemeenteraad beslist komende maandagavond of dat onderzoek er ook daadwerkelijk komt. Het zou moeten gaan om tijdelijke opvang voor een periode van vijf jaar.

"Rond de zomer hebben we de situatie in Ter Apel gehad en dat was mensonterend", verwijst de burgemeester naar het feit dat het asielzoekerscentrum in Ter Apel overvol zat en mensen zelfs buiten moesten slapen. "Als een gemeente als Ter Apel zegt: 'de rest van Nederland laat ons zitten', dan doet dat iets met je als college." Ook op dit moment is er nog een groot tekort aan opvangplekken in Nederland. Zo is er in de Veiligheidsregio Haaglanden een opgave om 425 mensen onder te brengen in de crisisnoodopvang.

"Op het moment dat er een beroep wordt gedaan op de veiligheidsregio, ligt er ook een beroep op onze gemeente. We weten ook dat dit beroep iets onvermijdelijks gaat krijgen. Er zijn gemeenten die zeggen: 'dit gaan we nooit doen', maar de vraag is hoelang je dat vol kunt houden."

Aan tafel

Het college kiest er daarom voor om zelf het initiatief te nemen om een bijdrage te leveren. "Je kunt beter aan tafel zitten, dan op het menu staan. Dan kun je namelijk zelf meebepalen hoe je het succesvol gaat krijgen."

Mochten er daadwerkelijk vluchtelingen naar Midden-Delfland komen, dan wil de gemeente wel zelf bepalen wie dat zijn. Op uitgeprocedeerde vluchtelingen zit de gemeente niet te wachten, wel op mensen die al 'wat verder' in de procedure zitten. "Mensen die kansrijk zijn om te mogen blijven en ook mogen werken", aldus de burgemeester. Dat laatste is voor Van Hemmen belangrijk, omdat de vluchtelingen die werken sneller kunnen integreren in de samenleving.

Aan de andere kant kampt Midden-Delfland op dit moment met een enorm woningtekort. Daarom moet het plan ook verlichting geven op dit vlak. Het voorstel is dan ook ook om naast de woningen voor 225 vluchtelingen net zoveel flexwoningen te bouwen voor starters en spoedzoekers. In totaal zou dat uitkomen op twee keer 25 tot 50 woningen. "Dit is haalbaar en het Centraal orgaan opvang asielzoekers (Coa) is positief." Van Hemmen benadrukt overigens dat het gaat om noodopvang, maar niet om de komst van een asielzoekerscentrum.

Sinds de zomer in gesprek

De gemeenteraad beslist maandag over het onderzoek, dat naar verwachting zo'n drie maanden zal duren. Voor de raad komt dit voorstel overigens niet als een verrassing. Van Hemmen heeft de raadsleden sinds de zomer hier al meermaals in beslotenheid over gesproken. "Het gevoel dat we een verantwoordelijkheid hebben, leeft breed, net als het gevoel dat we een bijdrage kunnen leveren", zegt de burgemeester over die gesprekken. Om het gevoel van 'achterkamertjespolitiek' weg te nemen zijn de verslagen van die gesprekken, die normaal geheim zijn, inmiddels openbaar gemaakt.

Een locatie heeft het college nog niet op het oog. Dat wordt pas bekeken tijdens het onderzoek. "Maar we hebben ruimte", verwijst Van Hemmen naar de oppervlakte van Midden-Delfland. Hoewel hij niet verwacht dat er gebouwd gaat worden midden in een weiland - dat zorgt ook voor infrastructurele problemen -, maar wat hem betreft zijn de 'rode contouren' (de grens tussen bebouwing en buitengebied) in dit geval niet heilig. Al is het nog maar de vraag of de gemeenteraad daar ook zo over denkt.

Kansrijke locaties zullen in elk geval ook weer aan de raad worden voorgelegd. Het zou in elk geval moeten gaan om een terrein van zo'n 1 hectare groot.

In gesprek met bewoners

Belangrijk onderdeel van het onderzoek is het gesprek met bewoners. "Wij willen graag weten wat volgens hen nodig is om een dergelijke opvang tot en succes te maken." Door dat gesprek al in een vroeg stadium te houden, worden mogelijk ook situaties zoals in 2015 voorkomen. Destijds leidde de mededeling dat het college statushouders wilde huisvesten in de Kreekzone in Den Hoorn tot veel onrust onder de bevolking.