Nederland haalt klimaatdoelen niet, maar dat ligt niet aan deze tuinder
Nederland haalt de gestelde klimaatdoelen in 2030 niet. Dat is de belangrijkste conclusie van het Planbureau voor de Leefomgeving, een belangrijk adviesorgaan van de regering.
De plannen van het kabinet zijn volgens de instantie niet voldoende. Zo is er in de glastuinbouw in het Westland is nog veel te winnen. Al zijn daar wel initiatieven: orchideeënkweker Ter Laak Orchids in Wateringen gebruikt een systeem om met zonlicht water te verwarmen.
In 2030 wil het kabinet 55 procent minder broeikassen uitstoten, maar met de plannen die er nu liggen, wordt zo'n 40, hooguit 50 procent gehaald. Het klimaatbeleid is nu grotendeels gericht op het vergroenen van de energie die we verbruiken. Het planbureau roept daarom op om ook naar besparing te kijken. Want alle energie die je niet verbruikt, is meegenomen.
Er is weliswaar in de eerste helft van dit jaar tien procent minder energie verbruikt dan vorig jaar, maar is dat ook blijvend? Ook in het Westland wordt gekeken hoe energie bespaard kan worden. Een bedrijf dat volop innoveert is Ter Laak Orchids in Wateringen, een van de grootste orchideeënkwekerijen van Nederland.
Om energie te besparen gebruikt het bedrijf een systeem om met zonlicht water te verwarmen. "Water vangen wij op en daar verwarmen wij 's nachts onze kas mee", zegt directeur Edith Bentvelsen. "De warmte die wij niet nodig hebben slaan wij in de grond op om later te gebruiken. Daarmee besparen wij zo'n 40 tot 50 procent energie in onze kas."
Brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland juicht dit soort initiatieven van harte toe. "Door het gebruik van restwarme komt de glastuinbouw van het gas af", aldus voorzitter Adri Bom-Lemstra tegen de NOS.