Archief
WOS - Bart van der Helm

Microplastic opsporen en uit het water vissen met nieuw vangnetje

Het Hoogheemraadschap van Delfland is een zogenoemd 'citizen science project' gestart. Aan dit project werken verschillende onderzoekers en studenten mee om microplastics in de Delflandse wateren op te sporen

Dit onderzoek is gericht op meer kennis en bewustwording van het fenomeen 'microplastic'. Dat zijn hele kleine (afgebrokkelde) stukjes plastic die zich in het water bevinden. Deze zijn zo klein dat ze vaak met het blote oog niet goed te zien zijn. Het hoogheemraadschap wil weten waar er grote hoeveelheden van deze microplastics in de wateren zitten.

Sandra de Vries, onderzoekster en oprichter van Pulsaqua, legt uit hoe ze dit gaan doen. "We werken met een zelfgemaakt vangnetje, deze is heel makkelijk te maken door iedereen. Met een panty, een blik en twee lege flesjes kun je het zelf maken. De kleine microplastics blijven achter in de panty en zo kun je dus kijken waar ze zitten."

Schijf van vijf

Het waterschap wil dus in kaart brengen waar er veel van deze microplastics zitten. "We vinden het waterbewustzijn van mensen heel belangrijk", vertelt Marcel Vissers van het Hoogheemraadschap van Delfland. "Plastic breekt niet af. En als het eenmaal in de natuur zit, krijg je het er nauwelijks nog uit."

Die microplastics worden ook teruggevonden in vissen en andere dieren die op het water leven, zo laat Vissers weten. "En het is natuurlijk niet zo, dat plastic op de schijf van vijf staat voor die dieren. Voorkomen is daarom ook eigenlijk beter dan het uiteindelijk aantreffen in je hele ecosysteem."

Studentenroeivereniging

Er is ook een groep studenten die meedoet aan het project. Samen met de studentenroeivereniging waar ze lid van zijn, helpen Marith en Mayra mee met het lokaliseren van het microplastic. "We kwamen dit tegen en dachten, aangezien wij ook zo veel met duurzaamheid bezig zijn, dat we dit ook met beide handen moeten aangrijpen", vertelt Marith. "Net als elke andere roeivereniging zijn wij ook dagelijks op het water te vinden. We vonden het ook interessant om te weten wat er dan allemaal in dat water zit", laat Mayra weten.