Archief

Lynn (29) is schoenmaakster: "Heus geen beroep voor oude mannen"

Schoenmaker, een ouderwets beroep én alleen voor mannen? Lynn (29) uit Wateringen gooit al deze vooroordelen over dit uitstervende beroep overboord. Ze is in 2022 dé schoenmaakster van Wateringen, en repareert meer dan alleen schoenen.

Toch kijken nieuwe klanten in de winkel dikwijls vreemd op als ze haar zaak binnenwandelen en een vrouw achter de balie zien staan. "Maar ik krijg vooral positieve reacties. Mensen zijn niet gewend dat een vrouw, en al helemaal niet dat iemand van mijn leeftijd dit werk doet."

De Wateringse is het ambacht ingerold. "Het begon als een zaterdagbaantje toen ik zestien was", vertelt ze. "Uiteindelijk moest ik een keuze maken voor een vervolgopleiding en ik vond dit zo'n mooi beroep dat ik naar de schoenmakersopleiding in Utrecht ben gegaan."

"Steeds meer mensen lopen op sneakers"

In Utrecht zit de enige overgebleven academie in Nederland. Lynn volgde de opleiding met nog twee andere vrouwen. "En die twee vrouwen waren veel ouder", vertelt Lynn. Behalve dat het beroep weinig vrouwen trekt, zijn er ook steeds minder jongeren die ervoor kiezen. "Zonde", aldus Lynn, "Het is echt ontzettend leuk en afwissend werk, en ik heb veel contact met klanten."

Volgens de jonge schoenmaakster heeft de afname van het aantal schoenmakers ook te maken met het feit dat steeds meer mensen op sneakers lopen. "De kwaliteit van schoenen neemt echt af en het is tegenwoordig ook niet meer nodig om naar je werk met nette schoenen te komen."

Daarom pakt de Wateringse het breder aan. Van ritsen tot tassen, riemen, sleutels. "Ik ben een soort manusje van alles", vertelt Lynn, "Mensen mogen alles bij me achterlaten."

Ondanks dat het schoenmakersvak landelijk uitsterft, laat de Wateringse zich niet stoppen. Haar ultieme droom? "Deze schoenmakerszaak verder uitbreiden en groot maken. Ik denk dat het schoenmakersvak nooit helemaal zal verdwijnen."