Archief
Archief WOS

Archief WOS

Raad van State: Eetcafé Maassluis terecht gesloten na drugsvondst

Burgemeester Edo Haan heeft eind 2019 terecht besloten dat café De Admiraal aan de Markt in Maassluis voor een periode van drie maanden moest worden gesloten. Dat oordeelt de Raad van State vandaag.

Tijdens een inval in het pand op 13 september 2019 trof de politie een 'handelshoeveelheid' drugs aan. Een agent zag drie mannen in een rokersruimte en riep "politie, politie, laat je handen zien". Daarop draaide een van de mannen zich naar de binnentuin en gooide, naar later bleek, een zak met vijftien ponypacks cocaïne weg. Bij fouillering van de man werden één ponypack en een aanzienlijk geldbedrag in kleine coupures aangetroffen en bij een andere bezoeker één ponypack en een behoorlijk geldbedrag in kleine coupures.

In totaal bleek het te gaan om zo'n 7,5 gram 'cocaïne crack'. Boven 0,5 gram wordt cocaïne door de opsporingsinstanties niet meer gezien als 'voor eigen gebruik', maar als handelshoeveelheid.

Sluiting

Haan besloot op basis hiervan direct over te gaan tot een sluiting van het pand voor een periode van drie maanden. De uitbater van het café was het hier niet mee eens en maakte, tevergeefs, bezwaar bij de gemeente en ging, eveneens tevergeefs, in hoger beroep bij de rechtbank. Als laatste redmiddel wendde hij zich tot de Raad van State.

De voormalig café-eigenaar vond dat de burgemeester niet bevoegd was om over te gaan tot sluiting, omdat er geen verband is tussen hem en de betreffende bezoekers. Bovendien zou de sluiting een onevenredig zware straf zijn. Het café liep namelijk veel omzet mis, omdat het gesloten was tijdens de Furieade.

Daar gaat de hoogste bestuursrechter niet in mee. "Allereerst gaat het niet alleen om het verband tussen de personen bij wie drugs zijn aangetroffen en het pand, maar in de eerste plaats om het verband tussen de drugs zelf en het pand." Er waren meerdere meldingen van drugshandel in het pand en daarnaast mag worden aangenomen dat als in een pand een handelshoeveelheid drugs wordt aangetroffen, 'dit pand een rol vervult binnen de keten van drugshandel'.

'Onzorgvuldig voorbereid'

De inval op 13 september werd gedaan naar aanleiding van diverse anonieme meldingen. Volgens de café-eigenaar bestaan die anonieme meldingen echter niet, 'omdat in het geheel niet is weergegeven wat in de anonieme meldingen naar voren is gebracht en relevante data niet zijn genoemd in de bestuurlijke rapportage'.

De Raad van State gaat er in mee dat de burgemeester hier meer onderzoek naar had moeten doen. Omdat dit niet is gedaan, is sprake van een onzorgvuldige voorbereiding. De uitbater krijgt op dit punt gelijk. Desondanks kan het besluit om over te gaan tot sluiting in stand blijven. Daarom wordt ook het verzoek om schadevergoeding afgewezen.

Café al gestopt

Toen De Admiraal in september 2019 werd gesloten, was het nog niet zo lang open. De eigenaar kocht het pand begin 2019 aan en heeft het toen flink verbouwd. Voor die tijd zat er wel een ander café, onder de naam De Markies.

In 2021 besloot de uitbater zijn café te verkopen. Inmiddels zit er een nieuwe horecazaak in.

Categorieen:
Nieuws 112 Maassluis