Archief
Google Streetview

Google Streetview

Bestuur Dorpshoeve luidt noodklok: 'Binnen half jaar failliet'

Het bestuur van stichting De Dorpshoeve in Schipluiden maakt zich ernstig zorgen over de stijgende energieprijzen. Als er geen gemeentelijke bijdrage komt, moet de stichting zich begin 2023 laten ontbinden, zo wordt gesteld.

De stichting luidt de noodklok in een brief aan het college van B en W. "Wij willen u er op wijzen dat de voorziene verhogingen van de energieprijzen een enorm probleem gaan vormen voor het voortbestaan van de Stichting De Dorpshoeve Schipluiden." Tot aan het einde van dit jaar heeft de stichting nog een vast contract met 'redelijke tarieven'. Daarna gaat De Dorpshoeve een variabel tarief betalen. "Met ingang van januari 2023 zullen onze maandelijkse energiekosten verveelvoudigen."

Op basis van de huidige verwachtingen zal SDDS na ongeveer een half jaar failliet gaan.

Bestuur De Dorpshoeve

De Dorpshoeve heeft al een lastige coronaperiode achter de rug en daar komt nu dus de energiecrisis bovenop. "Op basis van de huidige verwachtingen (sterk afhankelijk van de actuele energietarieven) zal SDDS dan na ongeveer een half jaar failliet gaan. Het bestuur van SDDS wil met dit vooruitzicht geen verantwoordelijkheid meer op zich nemen en zal de stichting ontbinden voor het zover is", aldus het bestuur.

'Voor het eerst serieuze zorgen'

De Dorpshoeve is een dorpshuis in het centrum van Schipluiden, waar sportieve, sociale, culturele en commerciële activiteiten plaatsvinden. Er is een gymzaal waar scholen en verenigingen gebruik van maken, er is een leescafé en verder kun je een aantal ruimtes huren voor bijeenkomsten. Het gebouw wordt sinds 2009 beheerd door de stichting. "Het is nu voor het eerst dat wij ons serieus zorgen maken over het voortbestaan", schrijft het bestuur.

De stichting vraagt het college daarom om een toezegging van financiële ondersteuning. "Zonder tijdige toezegging van afdoende financiële bijdragen kan SDDS, wat ons betreft, na 1 januari 2023 niet meer voortbestaan."

Mocht het toch zover komen, dan zou de gemeente de enige betaalde kracht van De Dorpshoeve in dienst moeten nemen, vindt het bestuur. Bovendien moet er een oplossing komen voor alle (vaste) huurders en gebruikers.

Voorzitter Toon Frerichs vertelde op de radio meer over de geldzorgen