Archief

Westlandse coalitiepartijen: 2 miljoen voor verduurzamen woningen

De coalitiepartijen Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en VVD willen dat de gemeente met subsidie en leningen de verduurzaming van woningen gaat stimuleren.

Daarvoor moet in 2023 een bedrag van 2 miljoen euro beschikbaar komen. Dat kan volgens de drie partijen betaald worden uit de algemene reserve van de gemeente, maar wellicht ook gefinancierd worden uit het verwachte positief resultaat in de jaarrekening van dit jaar.

WV, GBW en VVD hebben hiervoor meerdere initiatiefvoorstellen ingediend, die in de Begrotingsraad van 9 november behandeld zouden moeten worden. Westland heeft - anders dan andere gemeenten - geen financiële impulsen en prikkels om inwoners te stimuleren om energiebesparende- en duurzaamheidswerkzaamheden aan hun woning uit te voeren, aldus de partijen. "Zowel subsidiemogelijkheid als geldlening willen we mogelijk maken. Ook willen we maatschappelijke instellingen en verenigingen faciliteren. Een en ander is nu actueel en urgent vanwege de immens gestegen energieprijzen", laten ze weten.

Regelingen

Allereerst moet er een regeling komen waarmee eigenaren èn huurders subsidie kunnen aanvragen voor energiebesparende en klimaatbestendige maatregelen aan hun woning. Daarbij moet gedacht worden aan isolatie van gevels, vloeren, muren en ramen, en aan zonnepanelen. Maar ook aan het plaatsen van een geveltuin, een groen dak, een regenton en het vervangen van tegels door groen. Hiervoor moet in 2023 een bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar komen, waarbij aanvragen op volgorde van binnenkomst worden beoordeeld.

Daarnaast moeten woningeigenaren de mogelijkheid krijgen om bij de gemeente een lening van maximaal 25.000 euro af te sluiten voor duurzaamheidsmaatregelen aan hun woning. Voor deze regeling moet 500.000 euro beschikbaar komen en ook hier worden aanvragen beoordeeld op volgorde van binnenkomst. In deze verordening moeten in de visie van de coalitiepartijen ook de leningen voor langer zelfstandig wonen worden meegenomen. Laatstgenoemde leningen zullen afgelost kunnen worden bij verkoop van de woning.

Tenslotte willen de initiatiefnemers ook een Stimuleringsregeling duurzaamheid invoeren voor maatschappelijke organisaties, verenigingen, verenigingen van eigenaren en scholen die een lening willen aanvragen voor duurzaamheidsmaatregelen. Het maximale bedrag van deze lening is 50.000 euro, waarbij vooraf wordt getoetst of de aanvragers in aanmerking komen voor een lening. In 2023 zal ook hiervoor 500.000 euro beschikbaar komen, maar dat zou hoger moeten kunnen worden, als daar behoefte aan is.

De coalitiepartijen benadrukken dat de regelingen vooralsnog alleen voor 2023 gelden. Wat er daarna gebeurt, zullen college en gemeenteraad later moeten besluiten.