Archief
Omroep West

Lokale bierbrouwers steeds populairder

Lokaal bier is populairder dan ooit. En daar profiteren Westlanders Ad en Martie optimaal van. Met De Zuipschuit en Barre Mannen zijn ze hard op weg om één van de bekendste lokale bierbrouwers van de regio te worden.

Hun droom is een grote eigen brouwerij midden in het Westland, zeggen Ad Zwinkels en Martie Olsthoorn tegen mediapartner Omroep West. Ze brengen het grootste deel van hun tijd door in het houten schuurtje in Ad z'n achtertuin. "Dit noemen we de kraamkamer van ons bier", lacht Ad. "Eerst brouwden we in de keuken, maar dat mocht niet meer van mijn vrouw, haha.'

Want wat begon met een brouwpakketje dat ze voor hun verjaardag kregen, is inmiddels flink uit de hand gelopen. "We merkten al snel dat het echt lekker smaakte wat we maakten", vertelt Martie. Na het brouwpakketje deden de mannen daarom nog een serieuze biercursus. "En zo lukte het ons om verder te gaan experimenteren." Uiteindelijk was dat het begin van hun biermerk ZWOL, vernoemd naar de eerste twee letters van hun achternamen. "Toen we het voor elkaar kregen om meerdere keren hetzelfde bier te maken, ontstond het idee om ZWOL ook te gaan verkopen."

Maar de productie van grotere hoeveelheden kunnen de Westlanders niet in de schuur doen. "We nemen onze receptuur daarom mee naar bierbrouwerijen buiten het Westland, want hier tussen de kassen missen we een brouwerij." Ook buiten het Westland wordt enthousiast op hun brouwsels gereageerd. Inmiddels ligt hun bier bij slijterijen in de gehele regio en zelfs daarbuiten.

In de lift

De Westlandse bierliefhebbers zijn daarin niet de enige. Lokaal bier zit de laatste tijd flink in de lift. Ook eigenaar van het Alphens Bierhuis Jan Boerefijn ziet dat. Hij heeft streekbieren, van het Westlandse ZWOL tot aan het Leidse Pronck, 't Boskoopse biertje en Alphens Boslust in zijn winkel liggen. "Streekbieren bepalen 70 procent van mijn omzet. Vooral tijdens corona - waarbij de nadruk op lokaal kopen werd gelegd - merkte ik dat de vraag naar streekbieren enorm toenam." Maar is de markt onderhand niet verzadigd, met inmiddels voor bijna elke gemeente een eigen biertje? "Nog niet. De cijfers van consumptie en productie stijgen nog steeds'", aldus Boerefijn. "Maar natuurlijk zal het een keer klaar zijn."

'Volgens de bierkenner is het lokale bier ook erg populair door de vaak aparte namen en etiketten die ze hebben. "Zo heeft ZWOL als varianten De Zuipschuit, Barre Mannen en Afterbakkie. Klanten vinden dat erg leuk", vertelt hij. Volgens Boerefijn is het niet zo dat elke hobbybrouwer een succesvol biertje op de markt kan brengen. "Als je er echt geld mee wilt verdienen, moet je het héél leuk vinden, onderscheidend zijn en heb je een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig."

En volgens Ad en Martie hebben ze dat allemaal. Zij gaan voorlopig stug door. Ad: "Ik heb van de zomer mijn baan opgezegd, we willen ZWOL nóg groter laten groeien. Doel één is zorgen voor een eigen grote bierbrouwerij, midden in het Westland, zodat we hier grote hoeveelheden kunnen produceren. Een gemeente met meer dan 100.000 inwoners moet toch gewoon een eigen bierbrouwerij hebben?"

Op 7 en 8 oktober zijn in Wateringen de jaarlijkse Westlandse Bierdagen. Zeven lokale brouwerijen presenteren bij een slijter aan het Plein 13.00 tot 18.00 uur hun nieuwste creaties en liefhebbers kunnen deze bieren naar hartenlust komen proeven. Onder de deelnemende brouwerijen zijn de Westlandse Bierbrouwerij ZWOL en brouwerij Bospolder. Ook zijn de kloosterbrouwerij Haagsche Broeders (Den Haag), ZHB (Rijswijk) en ROEM (Zoetermeer) present.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland