Wildopvang Zuid-Holland stopt eind dit jaar
Wildopvang Zuid-Holland in Delft stopt er na dit jaar mee. De opvang heeft te maken met sterk oplopende kosten en teruglopende inkomsten.
De wildopvang sluit de deuren per 31 december, maar al vanaf 10 oktober worden er geen nieuwe dieren meer worden opgevangen. "We zijn er ons terdege van bewust dat we onze collega's met extra problemen opzadelen. Dierenambulances moeten verder rijden met dieren en andere opvangcentra zullen het drukker krijgen. Ruim 4.000 dieren per jaar kunnen niet meer naar Delft. Zij moeten uitwijken naar Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer, Gouda en andere steden in de regio waar nog een opvang zit voor vogels, egels en ander wild", zo is te lezen op de website.
Bij Wildopvang Zuid-Holland komen dieren terecht die in de natuur normaal gesproken voor zichzelf kunnen zorgen, maar soms hulp nodig hebben. Ze worden dan in Delft opgevangen, beter gemaakt en weer vrijgelaten. Het gaat bijvoorbeeld om duiven, egels, hazen en eenden. Vanuit Midden-Delfland komen jaarlijks gemiddeld zo'n 100 dieren in Delft terecht. Ook dieren uit Westland en Maassluis worden heir opgevangen.
In 2019 ging het om 99 dieren uit Midden-Delfland, 23 uit Westland en 43 uit Maassluis. In de jaren daarvoor ging het voor alle drie de gemeenten om hogere aantallen. De meeste dieren komen uit Delft zelf.
Oplopende kosten
De wildopvang kwam het afgelopen jaar in de financiƫle problemen: de energierekening ging fors omhoog, net als de huur. Door de opgelopen graanprijzen is daarnaast ook het voer een stuk duurder geworden. "Naast deze stijging van de kosten zien we ook dat de donaties teruglopen door de onzekere economie. Verder heeft drie jaar stevig lobbyen bij gemeentes, provincie en overheid nog nauwelijks geleid tot meer subsidies of beter uit te voeren wet- en regelgeving", verklaart de wildopvang.
Maar het zijn niet alleen de kosten die tot dit besluit heeft geleid. Na een interne uitbraak van de vogelgriep moesten meerdere dieren worden ingeslapen. 'Een mentale klap' wordt dit genoemd. Ook deed de NVWA in mei een inval "waarbij onze medewerkers als criminelen zijn verhoord". De uitkomsten van het onderzoek zijn nog niet bekend.
Eerdere bijna-sluiting
De sluiting komt in een tijd waarin het er juist beter uit ging zien voor de wildopvang. In 2019 zat de opvang in grote geldnood en werd een faillissement op het nippertje afgewend.