Archief
Gemeente Midden-Delfland

Woningbouwplan Keenenburg V fors vertraagd door personeelstekort

De komst van bijna veertig woningen rond de historische boerderij Hoeve Johanna in Schipluiden is fors vertraagd door een personeelstekort binnen de gemeente Midden-Delfland.

Dat antwoordde wethouder Wendy Renzen gisteravond na vragen van raadslid Ed Roeling (Mijn Partij). Hij vond dat het de afgelopen tijd te stil is geweest rond dit bouwplan, genaamd Keenenburg V.

De gemeenteraad stelde het bestemmingsplan in november 2017, bijna vijf jaar geleden, al vast. In 2020 gaf ook de Raad van State groen licht. Vorig jaar mei kocht de gemeente de historische boerderij en kondigde daarbij in een persbericht aan dat nieuwbouwproject Keenenburg V 'nu definitief ontwikkeld kan worden'. "De gemeente selecteert dit jaar een ontwikkelaar. De planning is erop gericht dat de ontwikkelaar volgend jaar zowel de woningen in de verkoop kan brengen en kan starten met de bouw", zo was de mededeling.

Sindsdien is er echter weinig gebeurd. Renzen: "Het project heeft vertraging opgelopen vanwege een gebrek aan personeel. Wij zetten voortdurend in op het aantrekken van voldoende en geschikt personeel. Dat is nu deels gelukt. Zodra de capaciteit dat toeliet is Keenenburg V weer opgepakt."

Het gaat niet nog jaren duren.

Wethouder Wendy Renzen

Op vragen over de tijdsplanning kon de wethouder aanvankelijk niets concreets zeggen. "We hadden graag gezien dat Keenenburg V allang op de markt was gebracht. Dat is helaas niet gelukt. Daar werken we wel hard aan", aldus Renzen, die na enig aandringen van de gemeenteraad toch met een antwoord kwam. "Het gaat niet nog jaren duren. Dit moet een kwestie van maanden zijn voordat het de markt op gaat."

Hoeve Johanna in Schipluiden. Google Streetview

'Plan achterhaald'

In de plannen staan zes tot acht appartementen voor zogenoemde empty-nesters (mensen van wie de kinderen al het huis uit zijn) of senioren, acht rijwoningen voor starters, acht rijwoningen voor gezinnen die groter willen wonen, zes twee-onder-een-kapwoningen voor gezinnen, twee vrijstaande woningen voor gezinnen en zeven starterswoningen of woningen voor senioren in de Johannahoeve zelf. Volgens Roeling is er in vijf jaar echter veel veranderd op de woningmarkt en is er in de plannen te weinig rekening gehouden met sociale en betaalbare woningen. Hij wilde dan ook weten of dit nog kan worden veranderd.

"Qua bouwvlakken ligt er een concreet plan, dat is opgenomen in het bestemmingsplan. De nadere uitwerking is nog vrij", aldus Renzen. De wethouder wil graag meer betaalbare woningen in het plan opnemen, maar dat moet er niet toe leiden dat Keenenburg V financieel gezien onuitvoerbaar wordt. "Binnen het bestemmingsplan zoeken we naar optimalisatie. Dan gaan we vooral optimaliseren naar meer betaalbare woningen dan dat we bijvoorbeeld nog meer zullen kiezen voor een hogere opbrengst."