Archief
YouTube

YouTube

Ophef over bouwplannen Johannahoeve Schipluiden

Ophef in de Midden-Delflandse politiek over de bijna honderd jaar oude boerderij Hoeve Johanna in Schipluiden. Coalitiepartijen CDA en OGP gingen dinsdagavond akkoord met het plan om de boerderij aan de Keenenburgweg op te kopen. Het pand moet ruimte maken voor starterswoningen. Volgens de oppositie is wethouder Houtenbos echter iets essentieels vergeten.

"Het college heeft even niet nagedacht en heeft er al een bestemming bouwgrond opgelegd voor woningbouw. De bestemming was akkerbouw en dat betekent dat de prijs omhoog gaat", zegt PvdA-fractielid Ellen Snethlage. "Maar het college heeft de grond nog niet aangekocht. Dan kun je mooie plannen maken, maar de eigenaar kan nu wel de hoofdprijs vragen en dat is meer dan het college nu denkt!"

Snethlage brengt in herinnering, dat de aankoop jaren geleden al zo goed als rond was, maar dat nota bene de OGP die toen tegenhield vanwege de monumentale waarde van de boerderij. Het college zou volgens de PvdA uit gaan van ongeveer dezelfde prijs als toen. Dit vindt de partij echter onrealistisch.

In de plannen voor de nieuwbouwwoningen komen de uitstraling en historische betekenis van de boerderij terug. Het college ziet de onderhandelingen over aankoop met vertrouwen tegemoet. "We gaan op basis van dit plan onderhandelingen voeren met de eigenaar", laat wethouder Houtenbos weten. "Het is een kwestie van vraag en aanbod, maar uiteindelijk leggen we dit ook vast in een bestemmingsplan en dat vormt een stevige basis om de gronden te verwerven."