Voortbestaan sportcentrum De Uithof in gevaar
De Uithof in Den Haag, net over de grens met Poeldijk, maakt zich grote zorgen over de hoge energiekosten. Het voortbestaan van het schaats-, ski- en snowboardcentrum is volgens de directeur in gevaar.
"Van vijf ton gaan we naar 1,8 miljoen. Dat kan je onmogelijk doorbelasten aan de mensen die hier komen sporten", vertelt directeur Eugène de la Croix. Het alternatief dat hij zelf schetst: padelbanen aanleggen op de huidige schaatsvloer.
De Uithof bestaat volgend jaar 50 jaar, maar De La Croix weet nog niet of ze na dat jubileum nog door kunnen. De energie- en gasprijzen zijn nu zo hoog dat het bijna niet vol te houden is. "Met zulke hoge energiekosten is het niet meer op te brengen, dan moeten we stoppen met schaatsen, skiën en snowboarden en andere activiteiten gaan ontwikkelen. Dit is echt absurd."
'Veel onrust onder schaatsers'
Als de hoge energiekosten zouden worden doorberekend aan de bezoekers, kom je volgens De la Croix uit op een schaatskaartje van 20 à 30 euro. "Dat is natuurlijk voor niemand op te brengen. Wij hebben veel oudere en veel jonge schaatsers en veel verenigingen. En mensen hebben natuurlijk al te maken met een aanslag op hun energiebudget en met een duurder boodschappenkarretje."
Naast de vraag of De Uithof het financieel redt door de gestegen prijzen, is het ook nog maar de vraag of mensen deze winter komen schaatsen, skiën of karten. "Er was veel onrust onder schaatsers: 'Gaat de ijsbaan wel open?'", zegt Jerrie Suijker, manager IJsbanen in gesprek met mediapartner Den Haag FM. "De vaste schaatsers komen schaatsen gelukkig." Maar of losse bezoekers het nog kunnen betalen is nog maar de vraag.
Van skihal naar padelbaan
De la Croix hoopt dan ook dat de overheid gaat ingrijpen. En anders moet De Uithof aan andere inkomstenbronnen gaan denken, zoals padel. "Padel is het nieuwe tennis, we zouden twintig padelbanen kunnen leggen. Maar dan is het voor de schaats- en skisport heel jammer, maar die kunnen dan niet meer bedreven worden."
De gemeente Den Haag laat in een reactie aan mediapartner Omroep West weten voor een aantal branches die grootgebruiker is van energie, te kijken naar zogeheten 'branchegerichte maatregelen'. Daarbij wordt aansluiting gezocht bij de inzet vanuit het Rijk. Ook het ophogen van het subsidieplafond behoort tot de mogelijkheden. Met het oog op de middellange termijn wil de gemeente in samenwerking met de provincie mogelijkheden voor een landelijke kredietregeling verkennen voor ondernemers die in de financiële problemen raken als gevolg van de hoge energieprijzen.