Maassluise oud-medewerker Belastingdienst anderhalf jaar cel in
De rechtbank Overijssel heeft een 41-jarige man uit Maassluis veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De man verkocht als medewerker van de Belastingdienst informatie aan criminelen.
De man en zijn leidinggevende, een 47-jarige vrouw uit Barendrecht, stonden terecht voor schending van het ambtsgeheim en het plegen van computervredebreuk. De Maassluizer werd tevens corruptie verweten, omdat hij vergoedingen ontving voor verstrekte vertrouwelijke informatie.
Het duo heeft in de periode maart 2017-maart 2021 op grote schaal kentekengegevens en gegevens van de kentekenhouders doorgegeven aan criminelen. De 'aanvragers' stuurden telkens kentekens toe, de twee medewerkers van de Belastingdienst zochten de achterliggende informatie erbij en die informatie werd vervolgens teruggespeeld. De Maassluizer kreeg voor het verstrekken van deze informatie betaald. Hoe meer informatie werd verstrekt, hoe hoger het bedrag en ook voor spoedbevragingen golden andere tarieven. De bedragen lagen tussen de 50 en 200 euro.
Het gaat in totaal om 214 foto's met kentekengegevens die zijn aangetroffen op de privételefoon van de Maassluizer. Op 193 foto's stonden gegevens van de kentekenhouder en daarnaast zijn er nog 4 andere kentekens aangetroffen met daarop gegevens. Op 127 foto's is het handschrift van de man herkend en op 70 foto's het handschrift van de vrouwelijke verdachte.
Integriteit
De rechtbank rekent dit de man zwaar aan: "De integriteit van de overheid en de ambtenaren die in dienst staan van de overheid is van fundamenteel belang voor de democratische rechtsstaat. Ambtenaren kunnen vaak over een grote hoeveelheid persoonsgegevens beschikken en de samenleving moet er op kunnen vertrouwen dat zij hier op een integere wijze mee omgaan. Verdachte heeft door zijn handelen misbruik gemaakt van zijn positie."
De man moet naast zijn gevangenisstraf een bedrag van 22.350 euro terugbetalen aan de Staat. Daarnaast mag hij voor de duur van vijf jaar niet de functie van ambtenaar vervullen. Zijn leidinggevende heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden opgelegd gekregen, moet daarnaast 240 uur taakstraf uitvoeren en heeft eveneens een verbod om de functie als ambtenaar te bekleden voor de duur van vijf jaar.