Archief

Deze camera slingert bellende of appende bestuurders op de bon

De politie heeft een nieuwe troef in handen om appende of bellende bestuurders te beboeten: de MONOcam.

Het apparaat 'herkent' bestuurders die een apparaat in de hand hebben. Afleiding in het verkeer staat in de top drie van oorzaken van verkeersongelukken en met dit staaltje techniek wil de politie het veiliger op de weg maken.

Jaarlijks vinden in Nederland tienduizenden verkeersongelukken plaats. Na te hard rijden en rijden onder invloed, vormt afleiding in het verkeer de derde grote bron van ongevallen. De MONOcam is uitvoerig getest en wordt inmiddels ingezet. Het ding controleert echt alleen op het vasthouden; er hoeft niet bewezen te worden dat iemand echt belt, appt, een navigatiesysteem bedient of een muziek-afspeellijst doorscrolt.

Op een viaduct boven de A4 bij Den Hoorn is de MONOcam gepresenteerd:

Wat doet de MONOcam precies?

"De camera kijkt of iemand met een telefoon in de hand autorijdt", weet Paul Broer, verkeersspecialist bij de politie. "De camera staat op een viaduct en kijkt door de voorruit van alle passerende auto's. Op het moment dat een bestuurder een telefoon in de hand heeft, wordt een foto gemaakt. Deze foto kunnen wij gebruiken om een proces-verbaal uit te schrijven."

Hoe hoog is de boete voor niet handsfree bellen of appen?

"Dit zijn geen grappige bedragen. Het gaat om 350 euro voor een automobilist of vrachtwagenchauffeur en 140 euro voor een fietser. Exclusief negen euro administratiekosten."

Wat als iemand een snoepje eet of aan de oren krabt?

"De software herkent de telefoon en de vingers die de telefoon vasthouden. De camera ziet of het wel of niet om een snoepje gaat. Dit is een unieke set. De politie heeft de MONOcam zelf ontwikkeld, omdat er wereldwijd niet zoiets bestaat."

Is de MONOcam voldoende om een bekeuring uit te schrijven?

"Nee, het apparaat geeft 'hits' direct door aan een agent. Die beoordeelt of het inderdaad klopt dat een bestuurder niet handsfree bezig was. We hanteren hierbij het vierogenprincipe. Dat betekent dat ook nog een tweede politieambtenaar een check doet. Zodoende is het lerende software."

Waarom is de MONOcam nodig?

"Er zijn verschrikkelijk veel bestuurders die autorijden met een telefoon in de hand. Wij hebben alleen al vorig jaar bijna 90.000 bekeuringen uitgeschreven voor bestuurders met een telefoon in de hand."

Hoe vaak staat deze camera op het viaduct bij Den Hoorn?

"Deze camera wordt in heel Nederland gebruikt. Wij hebben meerdere sets. Bijna iedere dag staat er ergens boven een viaduct de MONOcam. Dat kan boven de snelweg zijn, maar ook binnen de bebouwde kom."

Hoeveel MONOcams heeft de politie?

"Wij hebben nu zestien camerasets. Dat worden er meer."

Worden er dankzij deze camera meer boetes uitgeschreven?

"Misschien wel, helaas. Maar wij gaan ervan uit dat mensen beter gaan nadenken en dus de telefoon wegleggen. Het apparaat is niet sec bedoeld om boetes voor niet handsfree telefoongebruik uit te schrijven."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Den Hoorn