Boosheid om verplaatsen dag voor geweldsslachtoffers
De landelijke Dag Herdenken Geweldslachtoffers (DHG) is dit jaar niet in week 38, maar week 39. Een week later dan gebruikelijk dus.
Het bestuur van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG) heeft de dag een week verplaatst omdat het de gemeente Ede, waar de herdenking gehouden wordt, niet anders uitkomt. Daar zijn de leden het niet mee eens. Bijvoorbeeld Martin Roos uit Honselersdijk, wiens zoon Alan in 2000 door zinloos geweld om het leven kwam: "De Dodenherdenking verplaats je ook niet."
Roos is boos dat het nieuwe bestuur ervoor heeft gekozen om de dag te verplaatsen. Dat heeft ermee te maken dat de herdenking, die ieder jaar ergens anders plaatsvindt, dit jaar in Ede is. Daar staat de maand september in het teken van de Airborne-herdenkingen, waardoor de DHG is verplaatst naar 1 oktober. Dat schoot bij Roos, en volgens hem nog heel wat andere leden, in het verkeerde keelgat. "Wij hebben samen met een aantal lotgenoten in 2006 voor die dag gekozen. Wij zien het net als de dodenherdenking: die verplaats je ook niet."
In 2000 kwamen Alan Roos en zijn vriend Daan de Blok op gewelddadige wijze om het leven in een parkeergarage in Den Haag Loosduinen. Zonder reden. In de jaren daarna richtte Martin de lotgenotenorganisatie Aandacht Doet Spreken (ADS) op. Samen met de Vereniging Ouders van een Vermoord Kind en de Vereniging voor Veiligheid Respect Solidariteit zetten zij zich in voor mensen die iemand door geweld verloren.
In 2016, vlak nadat Roos zich terugtrok uit de organisatie, gingen de drie op in de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG). "Je hoorde toen bij mensen dat het heel lang duurde om iets goeds te vinden. Toen hebben wij ervoor gekozen om de organisaties samen te voegen om mensen alles op één plek te geven."
Tijdelijke oplossing
Tegen de boze leden heeft de FNG gezegd dat de verplaatsing van de herdenkingsdag een tijdelijke oplossing is, en dat de herdenking in de toekomst weer als vanouds zal plaatsvinden. Toch zit het voor Roos dieper dan alleen dat. "Het bestuur heeft er een minder goede dag van gemaakt. Het is nou helemaal uit z'n verband gerukt. Er zijn nu ook mensen die helemaal niet meer willen gaan. Ik denk dat er volgende week weinig aanmeldingen zullen zijn, en dat vind ik heel erg jammer."
Hij geeft toe dat hij in die tijd zelf voorstander was van het samenvoegen van de organisaties tot de FNG. Inmiddels heeft hij daar wel een beetje spijt van. "Ik heb er alle begrip voor dat het nieuwe bestuur hun eigen werkwijze heeft, maar ze moeten niet de hele organisatie omgooien. Ik vind het echt zonde wat er gebeurd is."
Iemand anders praat over jouw zaak
Martin vindt het jammer om te zien dat de organisatie waar hij zelf zo nauw bij betrokken was het contact met de nabestaanden door de handen laat glippen. "Wij deden altijd alles in overleg met de mensen zelf. Daar is ADS sterk mee geworden. Als iemand een dochter had die vermoord was, gingen wij gesprekken met die mensen zelf voeren. Nu mag dat niet meer. Iemand anders gaat over jouw zaak praten."
Zelf staat Roos deze zaterdag, net als ieder jaar, met zo'n twintig tot dertig lotgenoten bij het monument voor geweldslachtoffers op de begraafplaats Westduin. De komst van dat monument is ruim tien jaar geleden mede door de familie van Alan Roos geregeld. Daarnaast gaan ze ook naar de herdenkingsmuur die in 2002 naast de plek van zijn moord werd opgericht.