Ook Westlandse bakkers kampen met gevolgen hoge energiekosten
Het zijn pittige tijden voor bakkers. De eerste ondernemers hebben hun deuren, vooral vanwege de gestegen energieprijzen, moeten sluiten.
Moeten we ons zorgen maken over ons dagelijks brood? "Ja", zeggen sommige bakkers tegenover mediapartner Omroep West. Tegelijkertijd willen ze ook de moed niet willen verliezen. Ze willen wel aandacht voor hun problemen en er graag voor zorgen dat de ambachtelijke bakker blijft bestaan. Maar nee, ze brengen liever geen al te negatief verhaal. Ze willen niet dat er onrust ontstaat onder hun personeel en zijn bang dat klanten anders afhaken. Het geeft aan hoe moeilijk deze harde werkers het momenteel hebben.
Bij bakkerij Van den Berg in Maasdijk (sinds 1879, 11 winkels en ongeveer 120 man personeel) gaan toch de prijzen omhoog, vertelt Ruben van den Berg. Bij dit Westlandse familiebedrijf maken ze zich ook zorgen. "Het is cruciaal dat de prijzen omhoog gaan, maar ook dat de klanten blijven", zo schetst hij het dilemma. "Vanaf maandag gaan bij ons de prijzen ietsje stijgen. Je kijkt ook wat collega's gaan doen, want je wilt jezelf niet uit de markt prijzen. Misschien haken mensen af, dan gaan ze naar de supermarkt. En door de inflatie is er minder geld te besteden, dus kunnen ze bijvoorbeeld geen luxe gebak of taartjes meer bij ons kopen."
Steunmaatregelen zijn onderweg
Toch is Van den Berg nog positief. "Nou ja, we hopen dat de markt zich herstelt en dat we van daaruit weer verder kunnen. Het is nu wel ernstig, maar gelukkig zijn we een stabiel bedrijf", zegt hij. Mogelijk gloort er licht aan de horizon, want het kabinet heeft vanaf november steunmaatregelen aangekondigd voor het midden- en kleinbedrijf.
Aandacht vragen
De Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NVOV) deelt de zorgen van de bakkers in onze omgeving, vertelt directeur Marie-Hélène Zengerink. "Daarom zijn we met acties bezig, zoals onlangs een advertentie in de krant om aandacht te vragen bij de politiek voor de gestegen prijzen. Dit kan zo niet langer. Er moet een oplossing komen voor bedrijven zoals bakkerijen." Ze wijst erop dat de bakkers wel willen besparen op energie, maar dit vaak niet kunnen. "We hebben dat nu eenmaal nodig voor ons productieproces." Een oplossing zou volgens haar zijn om anders om te gaan met het prijsplafond. "Consumenten gaan vanaf een bepaald verbruik meer betalen, maar wij zijn nu eenmaal grootverbruikers dus daar hebben wij niks aan. En de energierekening bestaat voor bijna de helft uit belasting, daar kan de overheid heel snel iets aan doen."