Archief

Afscheidingsbeweging wil in gesprek gaan met Lierenaren

De initiatiefgroep die het dorp De Lier wil overhevelen van de gemeente Westland naar Midden-Delfland wil bijeenkomsten gaan organiseren.

De groep mikt daarbij op zowel digitale als fysieke bijeenkomsten, zo heeft zij vandaag aangekondigd op haar website. De vijf initiatiefnemers doorbreken daarmee de radiostilte van de afgelopen weken.

Website

Op woensdag 10 augustus is website Waarbijhoortdelier.nl in het leven geroepen. De groep noemt dat "een digitaal pamflet rondom de vraag bij welke gemeente De Lier als dorpskern het beste past: Westland of Midden-Delfland?"

De resultaten van de op genoemde website geplaatste enquête gaven in de afgelopen drie weken veel wendingen te zien. Nij vijf dagen was een grote meerderheid, circa 90 procent, voorstander van handhaving van de huidige situatie. Na een golf van duizenden extra stemmen, ontstond er een nipte meerderheid vóór afscheiding van Westland. Inmiddels nadert de teller de 10.000 stemmen en is de verhouding 68 procent tégen afscheiding en 32 procent vóór (6.666 tegen 3.171).

Vooraf werd gesproken van een tweetrapsenquête: indien er voldoende animo voor afscheiding zou blijken, zou er een petitie in het leven worden geroepen. Voor de initiatiefnemers, onder wie voormalig gemeenteraadslid Pieter Hoogerbrugge, is nu het nog te vroeg om een petitie uit te schrijven.

'Vraag leeft'

"De enquête wordt door duizenden Westlanders ingevuld en onze mailbox loopt vol met reacties, van steunbetuigingen tot de vraag "of wij als initiatiefnemers niks beters te doen hebben", aldus Hoogerbrugge. "Onze vraag of het onderwerp leeft, is daarmee positief beantwoord. Wel is behoefte aan meer nuance, meer feiten en vooral meer ruimte om er met elkaar over in gesprek te gaan. De uitslag van de indicatieve enquête is interessant. Twee derde ziet geen reden voor verandering. Dat is eigenlijk wel te verwachten als je deze vraag zo plots stelt. Interessanter is dat één derde een verandering wel ziet zitten. Dit moet serieus worden genomen. Dat drie op de tien burgers de gemeentesamenstelling liever anders ziet, mag immers niet worden genegeerd."

"Hierover in gesprek gaan, is wel het minste wat we kunnen doen. Waarom heerst bij deze grote groep nu ontevredenheid? En wellicht nog belangrijker is de vraag: wat van de verandering verwacht wordt? Kortom te veel vragen die onbeantwoord blijven."

Platform voor debat

Voor de initiatiefnemers is de belangrijkste uitkomst de vraag naar een publiek gesprek over het thema 'Waarbij hoort De Lier?'. Het gaat om gesprekken met burgers die gehoord willen worden en met bestuurders die willen luisteren.
De groep onderneemt in de komende tijd de volgende acties:
- oprichten van het platform 'De Ouwe Lier gaat nooit verloren';
- initiëren van een gesprek met de politiek namens dit platform;
- rondom dit thema zowel digitale als fysieke discussieavonden organiseren;

Afhankelijk van deze gesprekken en discussie-uitkomsten zal een officiële petitie op touw worden gezet.