Archief
Olaf Herman

Olaf vertegenwoordigt Nederland tijdens internationale programmeurswedstrijd

De zeventienjarige Olaf uit 's-Gravenzande heeft zich als één van de vier Nederlanders geplaatst voor de internationale Informatica Olympiade wedstrijd in Indonesië.

Informatica is kortgezegd programmeren op de computer. Dit is niet alleen Olaf zijn hobby, het is ook echt zijn passie. "Dat komt eigenlijk een beetje door mijn vader", vertelt Olaf aan de WOS. "Hij is programmeur en heeft mij sinds jongs af aan al enthousiast weten te maken voor dit vak, ik ben er toen mee begonnen en er nooit meer mee gestopt."

Toen Olaf in de derde klas van de middelbare school zat, hoorde hij van de Nederlandse Informatica Olympiade. Hij heeft sindsdien altijd meegedaan. "Elk jaar probeerde ik mezelf te verbeteren", aldus Olaf. Dat beter worden is hem dus ook gelukt. Hij heeft dit jaar gewonnen en mag dus mee naar Indonesië.

Inzicht

Volgens Olaf is één van de redenen dat hij gewonnen heeft, zijn inzichtelijk vermogen. "Veel mensen leren alle formules en algoritmes uit hun hoofd en komen zo heel ver met het programmeren. Ik heb dat iets minder, maar door het inzicht wat ik heb, kan ik wel uit mezelf op de formules komen.

Of deze aanleg Olaf ook gaat helpen in Indonesië, betwijfelt hij. Elke winnaar heeft een boek gekregen met daarin alle formules die ze moeten kennen. "Dit zijn formules waar wiskundigen jaren over gedaan hebben. Mijn inzicht gaat me hierin helaas niet helpen. Dus ik moet gaan stampen", vertelt de jonge programmeur.

Op de kaart

Op 5 augustus vertrekt Olaf naar Indonesië. Daar mag hij het opnemen tegen honderden deelnemers uit tientallen landen. De verwachtingen zijn hoog. "Ik hoop op een bronzen medaille. Dat China en Rusland niet te verslaan zijn, is eigenlijk al duidelijk, zij zijn echt legendarisch goed in dit vak", lacht Olaf.

Olaf hoopt dat hij informatica een beetje op de kaart kan zetten. "Ik wil dat er meer aandacht voor komt en dat ik anderen kan enthousiasmeren voor dit vak. Het lijkt moeilijker dan het is."