Archief
WOS

WOS

'Minder dan 100 kilo restafval per inwoner niet haalbaar in Westland'

Door het afvalbeleid van het nieuwe college zal de ambitie om per inwoner de hoeveelheid restafval te verlagen tot 100 kilo niet gehaald worden.

Dit heeft afvalverwerker HVC de gemeente laten weten. Gevraagd was wanneer al het restafval uit de Westlandse laagbouw zou kunnen worden nagescheiden en wat het gevolg van volledige nascheiding is voor de doelstelling om tot maximaal 100 kilo restafval per inwoner te komen, de zogeheten Vang-doelstelling (Van afval naar grondstof) van de rijksoverheid.

Het nieuwe college wil het huidige afvalbeleid in Westland op de schop nemen. De gele zakken voor het PBD-afval en de extra bovengrondse containers gaan verdwijnen. Wie plastic wil scheiden, kan nog wel terecht bij ondergrondse containers en milieu-eilanden. In het buitengebied blijft er via de bakken met oranje deksel wel voorscheiding van PBD-afval.

Volgens HVC behaalt geen enkele gemeente met alléén nascheiding de doelstelling van 100 kg per inwoner per jaar, omdat inwoners dan ook de neiging zullen hebben papier en GFT minder goed te scheiden. Westland kiest ervoor om alleen in het buitengebied PBD bij de bron te scheiden. "Dit betekent dat in deze situatie 11 procent via bronscheiding en 89 procent via nascheiding loopt, ofwel er is overwegend sprake van nascheiding. Met deze stap raakt het bereiken van de Vang-doelstelling buiten beeld", schrijft HVC.

Maar dat is niet alles. Nu Westland kiest voor nascheiding, maar het voor inwoners die hun PBD toch gescheiden willen aanbieden mogelijk maakt dat via ondergrondse containers en milieu-eilanden te doen, is er volgens HVC sprake van twee systemen per woonhuisaansluiting. "Wij willen de gemeente erop attenderen dat dit betekent dat de Afvalfondsvergoeding voor het PBD in gevaar komt", schrijft HVC. En dat kan kostenverhogend uitpakken. Een afvalverwerker krijgt namelijk een vergoeding van het Afvalfonds, dat heffingen oplegt aan producenten van verpakkingen. Maar die vergoeding wordt alleen gegeven als er één systeem per woonhuisaansluiting is en Westland kiest voor twee systemen, aldus HVC. In een reactie zegt GBW-raadslid André van den Berg die opstelling onzin te vinden: "Wij hebben per woonhuisaansluiting maar één systeem".

Installatie

Als Westland een groter deel van het restafval wil laten nascheiden, dan is HVC daartoe bereid en in staat, zo laat de afvalverwerker weten. Dat gebeurt dan in eigen nascheidingsinstallatie in Alkmaar en als dat nodig is elders. Een belangrijke voorwaarde is wel dat het dan aangeboden restafval ‘PBD-rijk’ moet zijn.

HVC verkent overigens momenteel de mogelijkheid van een nieuwe nascheidingsinstallatie in Zuid-Holland. "In overleg kunnen we de wensen van gemeente Westland hierin nadrukkelijk meenemen", aldus het bedrijf. Hoewel er nog geen concrete planning is, denkt HVC relatief snel zo'n nieuwe installatie te kunnen realiseren. "Naar verwachting kunnen we in ieder geval extra volume restafval van Westland voor nascheiding op relatief korte termijn (per 2023) verwerken", is de prognose van HVC.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland