Archief
Steffie Taal

Droog, droger, droogst: 'Keihard werken om water op peil te houden'

Landelijk wordt gesproken van de meest extreme droogte in twintig jaar. Ook in onze regio is het droog, maar volgens het Hoogheemraadschap van Delfland staan we er nog relatief goed voor doordat gemalen en sluizen hun werk doen. Desondanks merken boeren in onze regio wel degelijk dat er geen regen valt.

"Er groeit niet zoveel", zegt boerin Jacqueline van Staalduinen uit Maasland. En de komende dagen blijft het warm én zonnig, dus dat voorspelt weinig goeds voor de Maaslandse melkveehoudster. Ze woedt met haar handen door de net ingezaaide maïsgrond op haar erf. "Je ziet nu al dat het meteen begint te stuiven en dat het heel hard is", zegt Jacqueline. "Daardoor is het heel moeilijk voor ons om te bewerken. Een grote hoeveelheid regen zou erg welkom zijn."

Want voor de voeding van haar koeien moet er voldoende gras en maïs groeien. "Je ziet nu dat de groei van het gras achterblijft. Ook voor het net ingezaaide maïs geldt dat we daar echt flink wat water voor nodig hebben om het goed te laten ontkiemen." Om haar akkers toch nat te houden, gaat de boerin volgende week 'beregenen'. "Dan halen we water uit de sloten, daar zit nu nog wel voldoende water in."

Artikel gaat verder onder de video:

Nóg wel in ieder geval. "De meeste mensen vinden het heel normaal dat de sloten altijd op peil zijn, maar wij werken daar achter de schermen keihard aan", zegt Barry de Brabander van het Hoogheemraadschap van Delfland. "Via onze gemalen zorgen we in tijden van regenval dat er water vanuit de sloten naar de boezem - de watersnelweg - loopt. Nu, in tijden van droogte, werkt het systeem andersom. We zetten letterlijk de kraan open en laten water vanuit de boezem naar de sloten toelopen."

De boezem is oppervlaktewater dat er toe dient om polderwater op te vangen en af te voeren. Het is dat deel van het oppervlaktewater binnen een waterschap dat een vast peil heeft. Over het algemeen wordt het water uit de boezem op een rivier geloosd die het water naar zee of naar het IJsselmeer brengt. Nu in tijden van droogte loopt er juist water uit de boezem richting de sloten.

Ook het water dat nu uit de boezem loopt, moet weer worden aangevuld. "Omdat er zo weinig regen valt, moet het ergens anders vandaan worden gehaald", legt De Brabander uit. "Daarom halen we nu water uit het Brielse Meer, daar is nog genoeg. Dat laten we via een lange leiding onder de waterweg naar het Westland stromen."

'Wees vooral zuinig met het water'

Mede door de inspanningen van het Hoogheemraadschap, is er op dit moment nog voldoende water in onze regio. "Maar we willen niet eindeloos water uit het Brielse Meer blijven halen", zegt De Brabander. "Dat transport van het water kost ook veel energie en we moeten continu kijken of de kwaliteit goed blijft. Dit moet gewoon geen hele zomer gaan duren."

Kunnen mensen zelf nog wat doen aan de droogte? "Gebruik de regentonnen waar we altijd zo op hameren, om de tuin nu nat te houden. En als je toch gaat sproeien doe het dan 's avonds of 's ochtends en niet midden op de dag, dan verdampt het water weer. Het belangrijkste advies is uiteindelijk: ga gewoon heel zuinig met het water om."

Wie meer wil weten hoe gemalen in onze regio werken, kan zaterdag een kijkje nemen tijdens De Nationale Molen- en Gemalendag.