Archief
Steffie Taal

Pim Fortuyn leeft voort bij Claudia: 'Hij is nog steeds mijn grootste inspiratiebron'

Ze is mede oprichtster van Lijst Pim Fortuyn Westland, in haar woonkamer hangt prominent een schilderij van hem én ze heeft zelfs hetzelfde hondje als de politicus had. "Pim Fortuyn is nog steeds mijn grootste inspiratiebron", vertelt Claudia Vis uit Kwintsheul.

"En twintig jaar na zijn dood, denk ik nog steeds elke dag aan hem. We hebben even overwogen om hem Pim te noemen, maar dat vonden we niet eerbiedig naar Pim, het blijft toch een hond", glimlacht Claudia, terwijl ze haar hondje Sjors - een Cavalier King Charles - over zijn rug aait. "Het is inderdaad hetzelfde ras als de twee hondjes van Pim. Ik wilde een vriendelijke hond, en dat bleek deze te zijn. Het is extra mooi dat het dezelfde is als hij had."

Claudia Vis over de nalatenschap van Pim Fortuyn in de WOS Ochtendshow:

Want Pim Fortuyn is van grote betekenis voor Claudia's leven. "Nog steeds. Hoe hij de dingen verwoorde - gewoon zoals het was, zonder schimmige constructies - dat sprak mij, en volgens mij heel veel mensen in Nederland, aan. Hij zei echt wat het volk dacht." 6 mei 2002 - de dag waarop Pim Fortuyn vermoord werd, staat dan ook nog vers in haar geheugen gegrift.

'Nu is Nederland echt verloren'

"Ik was op vakantie in Egypte. Mijn zus - ook een groot Fortuyn-aanhanger - belde me helemaal in paniek op dat Pim was neergeschoten. Mijn eerste reactie was: dit kan niet, dit kan gewoon niet gebeuren in Nederland. Daarna heb ik er heel veel verdriet van gehad; nu is Nederland echt verloren, dacht ik. Ik had zo gehoopt dat er nu eindelijk iemand was opgestaan die iets kon veranderen."

Claudia Vis bij het graf van Pim Fortuyn in Italië. Privéfoto

Toch besluit Claudia uiteindelijk zijn gedachtegoed voort te zetten. "Samen met nog een aantal Westlanders zijn we in 2003, het jaar na zijn dood, in Westland mee gaan doen met Lijst Pim Fortuyn Westland." Inmiddels is Westland één van de weinige gemeenten - naast Eindhoven, Spijkenisse en Breda - waar de LPF nog meedoet. "We zijn in Westland zeker van betekenis, maar landelijk is wel gebleken dat de LPF zonder de grote leider Pim geen stand houdt."

'Twintig jaar later blijkt gewoon dat hij gelijk heeft gehad'

Toch zal Claudia - die inmiddels haar raadslidschap bij de LPF aan anderen heeft overgedragen - Pim nooit vergeten. "Op de achtergrond blijf ik betrokken bij de LPF. En in politieke discussies komt Pim altijd weer naar voren. Hoe hij dacht over het asielbeleid, of de regels die de EU verschillende landen oplegt. Twintig jaar later is gebleken dat hij een vooruitziende blik had; op zoveel punten heeft hij gewoon gelijk gehad."

Haar blik dwaalt af naar het prominente schilderij dat van hem in haar woonkamer hangt. "Vijftien jaar geleden heb ik dit speciaal laten maken. Deze foto vond ik zo mooi, met een sigaar in zijn hand en zo'n gezicht waaraan je kan zien dat hij grote wereldproblemen aan het overdenken is. Elke dag kijk ik naar dat schilderij en dan denk ik: was je er nog maar. Dan had Nederland er nu heel anders uitgezien. Daar ben ik van overtuigd."