Archief

Bos bloemen voor Moederdag blijft betaalbaar: 'Mede door toegenomen aanbod'

Hoewel het voor de Westlandse kwekers onzekere tijden zijn door de gascrisis, verwachten ze met Moederdag goede zaken te doen.

"We hadden alleen gehoopt op hogere prijzen", aldus Leo Holstein van Holstein Gerbera's. Opvallend is namelijk dat ondanks de toegenomen energiekosten sommige Moederdagbloemen goedkoper zijn dan vorig jaar.

Het gaat om een verschil van 5,5 procent. "Dat heeft verschillende oorzaken", legt Michel van Schie van Royal Flora Holland uit. "Vorig jaar was een buitengewoon topjaar. Door corona hadden mensen meer te besteden en dat zorgde voor hogere prijzen. Als we vergelijken met een aantal jaar voor corona, dan zijn de prijzen ongeveer gelijk gebleven."

Toch blijft het uitzonderlijk dat de bloemprijzen in deze tijd - met de oorlog in Oekraïne en gascrisis - juist níet gestegen zijn. "Het kan ook deels te maken hebben met een toegenomen aanbod. Kwekers van gerbera's en rozen besloten eerder dit jaar met minder lampen te gaan kweken om energie te besparen. Daardoor verloopt de productie trager, en worden sommige bloemen nu pas geoogst. Zo ontstaat tijdelijk een piekmoment in aanbod, en daardoor dalen de prijzen."

Is Moederdagboeket echt goedkoper in de winkel?

De lagere prijzen worden in elk geval niet veroorzaakt doordat er minder wordt gekocht. "De vraag blijft goed", aldus Van Schie. "Gezien het feit dat bloemen een luxe product zijn, vinden we het heel positief dat mensen blijkbaar nog langs de bloemist rijden met Moederdag." Dat geldt overigens niet voor alle bloemisten. "Dat wekelijkse bloemetje, daar besparen mensen op. Wij merken echt dat er minder wordt gekocht", aldus Peter Wijnvoort, eigenaar bij Bij Bloem in 's-Gravenzande.

Maar met feestelijke gebeurtenissen zoals Moederdag blijven bloemen onverminderd populair. "Ik verwacht dat het morgen en zaterdag topdrukte wordt", zegt Wijnvoort. En gaat dat boeketje dan echt goedkoper zijn dan normaal? "Het ligt eraan om welke bloemen het gaat", aldus Wijnvoort. "Maar over het algemeen geldt dat het verschil alleen voelbaar is bij enorm grote aantallen. Ik als kleine bloemist merk daar vrijwel niks van, en ook mijn prijzen zullen dus niet heel erg anders zijn."

"Fijn tijdens onzekere tijd van gascrisis"

Voor sommige kwekers zijn die verschillen wél voelbaar. Zij balen dat ze niet íets meer voor hun bloemen 'vangen'. "Maar de afzet is wel goed", aldus Holstein. Ook bij Van de Ende rozen worden goede zaken gedaan. "Er is net zoveel besteld als andere jaren. Tijdens deze onzekere tijden in de gascrisis is dat erg fijn."

Categorieen:
Nieuws Economie Westland