Archief
WOS

In Westland mogelijk op 24 mei installatie nieuwe wethouders

De partijen Westland Verstandig, GBW en VVD Westland streven er naar dat op 24 mei de nieuwe wethouders geïnstalleerd kunnen worden.

Dat zei Peter Duijsens van verkiezingswinnaar Westland Verstandig maandagavond in een bijeenkomst met de andere fracties in de Westlandse gemeenteraad. De drie partijen die timmeren aan een coalitie zijn het inmiddels nagenoeg eens over een actieprogramma. "En we hebben het zelfs al over wethouders gehad", aldus Duijsens.

De potentiële wethouders worden nu juridisch doorgelicht, hetgeen burgemeester Arends al tijdens de raadsverkiezingen als voorwaarde naar voren bracht. Mede om die reden worden de namen van de kandidaten niet vrijgegeven. Er komen vijf wethouders (één minder dan nu het geval is), van wie er twee worden geleverd door GBW, twee door Westland Verstandig en één door de VVD.

Gele zakken aan lantaarnpalen

In de bijeenkomst werden enkele speerpunten van de nieuwe coalitie toegelicht. André van den Berg (GBW) stond ten eerste stil bij de afvalinzameling. Er wordt ingezet op het zo snel mogelijk verdwijnen van de gele zakken aan de lantaarnpalen en ook van de bovengrondse afvalcontainers. "We gaan weer heel snel over naar: om de twee weken de grijze bak 'ophalen'", aldus Van den Berg.

Uiterlijk in 2025 moet er een nieuwe afvalinzamelingsovereenkomst komen. De coalitiepartners kiezen daarbij voor nascheiding van het afval. Mensen die voorstander zijn van bronscheiding worden tegemoetgekomen door het systeem van ondergrondse containers in Westland te optimaliseren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het plaatsen van 'klikkertjes' die aangeven dat de container vol raakt en meer persinstallaties in die containers en ook milieu-eilandjes bij scholen en sportverenigingen.

Nieuwe verhouding in sociale woningen

Het bouwen van woningen wordt primair afgestemd op de behoeften van de eigen inwoners en van mensen die in Westland werken. "Dit betekent dat wij de Woonvisie Westland op korte termijn willen gaan actualiseren. En als voorschot daarop gaan wij het sociale programma dat wij nu hebben (35 procent sociaal) als volgt invullen: 20 procent sociale huur en 15 procent sociale koop", zei Van den Berg.

Bij grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten wordt gefocust op bedrijventerrein ABC Westland in Poeldijk en het Floragebied ten zuiden van de Middel Broekweg in Honselersdijk. Verder wordt gedacht aan huisvesting bij (glastuinbouw)bedrijven waar de migranten werken.

Bij de huisvesting van statushouders wordt gekeken of die voor een gedeelte in pensions kunnen worden ondergebracht, zodat de sociale-huursector kan worden ontzien. Het gaat volgens Van den Berg vaak in eerste instantie om eenlingen. "Bij gezinshereniging kunnen ze dan doorstromen naar eengezinswoningen", verklaarde hij.

Noodbedden in verpleging

Duijsens bracht in herinnering dat vrijwel alle partijen hebben uitgesproken dat het eigenlijk onbestaanbaar moet zijn dat senioren naar een verpleeghuis buiten Westland worden verwezen.
De vertraging in de komst van een nieuw verpleeghuis op de locatie 'Naaldhorst' in Naaldwijk is besproken met het Zorgkantoor van DSW en ook met zorginstelling Pieter van Foreest. Het Zorgkantoor wil meewerken aan de komst van 80 'noodbedden', op voorwaarde dat er door de gemeente duidelijk werk wordt gemaakt van de realisering, bijvoorbeeld door corporaties, van meer "woningen met zorg". Bij die tijdelijke extra bedden wordt gedacht aan De Kreek ('s-Gravenzande) en De Opmaat (Monster).

Pieter Varekamp (VVD) onderstreepte het belang van goede bereikbaarheid van woningen en bedrijven in Westland met alle middelen van vervoer. "Wij gaan ook onverminderd door met een verdiepend onderzoek naar de lightrail", sprak Varekamp.

Eigen ombudsman

Verder beogen de drie partijen de komst van een eigen ombudsman/vrouw in Westland (een stokpaardje van Westland Verstandig) met tevens twee "beheersambtenaren" voor ieder groot dorp. Dit om klachten van burgers op voorhand weg te kunnen nemen. Met deze twee maatregelen hoopt Duijsens dat de afstand tussen de inwoners en het bestuur wordt verkleind, "en dat er geen 30.000 meldingen per jaar bij het Meldpunt meer nodig zijn".

In de tweede week van mei willen de coalitiepartners in afzonderlijke gesprekken met de diverse raadsfracties het concept van het actieprogramma bespreken.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland