Archief
WOS

Winnaars verkiezingen Westland willen 'snel' mega campus voor arbeidsmigranten op industrieterrein

Het begint inmiddels op een ware soap te lijken: de huisvesting van arbeidsmigranten in Westland.

Vrijwel elk plan om meer slaapplaatsen voor Oost-Europese uitzendkrachten in de kassengemeente te realiseren, wordt uiteindelijk van tafel geveegd. En dat dreigt opnieuw te gebeuren met drie al vergevorderde huisvestingsprojecten nu het nieuwe college in aantocht is.

Peter Duijsens, fractievoorzitter van Westland Verstandig en grote winnaar van de verkiezingen: "Wij hebben vanaf het begin gezegd dat we tegenstander van deze plannen zijn."

Arbeidsmigranten en Westland; het blijft een ingewikkeld huwelijk. De kassengemeente laat al jaren duizenden arbeidsmigranten de economie draaiende houden, maar voor slechts de helft van deze groep wordt ook fatsoenlijke woonruimte ontwikkeld.

Dat leverde het Westland de afgelopen jaren bakken met kritiek op en daarom werd er in 2021 wat extra gas gegeven op de ontwikkeling van nieuwe huisvestingsplannen. "Er gaat nu écht wat gebeuren", beloofde de voormalig verantwoordelijk wethouder Albert Abee.

Westland beloofde in 2012 om binnen korte tijd 2.000 extra bedden te realiseren. Uiteindelijk heeft het tien jaar geduurd om er 645 neer te zetten.

Medio vorig jaar werden er daarom inderdaad drie plannen gepresenteerd. "We hebben ons huiswerk goed gedaan en deze plannen zijn zeer kansrijk", vertelde toen een opgetogen Abee. Op locatie de Hoge Geest in Naaldwijk zouden 228 arbeidsmigranten komen, op de hoek van de Maasdijk en de Zijdijk in 's-Gravenzande 208 arbeidsmigranten en 688 uitzendkrachten aan de Oostbuurtseweg in De Lier.

Peter Duijsens, fractievoorzitter van Westland Verstandig en tevens grote winnaar van de verkiezingen zag absoluut geen heil in de projecten: "Met name het laatste plan. Dat is véél te groot."

Van de naar schatting 12.000 arbeidsmigranten die in Westland werken, wonen er ongeveer 4.500 binnen de gemeentegrenzen. Omdat het werk dat arbeidsmigranten verrichten seizoensgebonden is, groeit het aantal arbeidsmigranten op piekmomenten zelfs naar 16.000.

'Plannen roepen te veel weerstand op vanuit omgeving'

Ook voor de twee andere plannen geldt dat Westland Verstandig, en GemeenteBelang Westland, de andere grote winnaar van de verkiezingen, geen voorstanders zijn. "Omdat het te veel weerstand - volledig terecht overigens - vanuit de omgeving oproep", legt Duijsens uit. "Wij zijn met name tegen het plan in Naaldwijk, daar vinden we de wegontsluiting een groot probleem", zegt Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland.

Wat er met deze plannen gaat gebeuren, is dan ook onzeker. "We kunnen de plannen uiteraard niet zomaar van tafel vegen", aldus Keizer. "Dit is beleid van het vorige college en dat hebben we in principe uit te voeren, tenzij er geldige bezwaren vanuit de omgeving komen." Voor het plan in De Lier zijn die bezwaren al massaal ingediend. Duijsens: "Het project in De Lier wordt een hele spannende, omdat daar de vergunning al is verleend. We willen in elk geval zorgen dat het complex kleiner wordt, voor minder mensen. De andere twee plannen hebben ook absoluut niet onze voorkeur."

'We kunnen ook razendsnel Oekraïners opvangen'

Maar hoe gaat dit nieuwe college het huisvestingsprobleem voor arbeidsmigranten in Westland dán oplossen? "Natuurlijk moet er iets gebeuren", geeft Duijsens toe. "Maar wij hebben net als GemeenteBelang Westland al vaker aangegeven dat we graag twee grote campussen in Westland willen opzetten met eigen voorzieningen. Eén op het ABC-terrein en één bij de Horti Campus, deze liggen zeer afgelegen. Er zou op beide locaties plek zijn voor zo'n 1400 mensen." Keizer: "Daarnaast willen we soepelere regels voor het huisvesten van arbeidsmigranten op het eigen terrein." Dat zou dan leiden tot huisvesting van in totaal 800 mensen op bijvoorbeeld 30 locaties verspreid over Westland.

Volgens Duijsens is deze manier van huisvesten veel sneller. "Omdat je niet te maken hebt met allerlei bezwaren van mensen uit de omgeving." Bijzonder is dat uit onderzoek juist blijkt dat Westlanders graag meer huisvesting voor arbeidsmigranten willen. Volgens Duijsens moet dat dus op een andere manier gebeuren. "Als je ziet hoe snel we nu Oekraïners opvangen, dan moet het voor arbeidsmigranten toch ook veel sneller kunnen? Als het aan ons ligt, wordt zo'n campus dit jaar nog gebouwd en hebben we straks plek voor veel meer arbeidsmigranten in Westland."

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland