Archief
Steffie Taal

Oekraïense vluchtelingen gaan in Westland weer naar school: 'Veiligheid en structuur bieden'

Van wiskunde, tot geschiedenis, muziek én niet te vergeten: Nederlandse les. Voor negen Oekraïense vluchtelingen is het vanaf deze week de realiteit, want ze zitten weer in de klas.

En wel op het ISW in 's-Gravenzande. "We willen hen vooral veiligheid en structuur bieden", zegt directrice Tineke van der Toorn.

Anderhalve maand geleden zat de 14-jarige Anna nog gewoon naast haar vriendinnen in een klaslokaal in Oekraïne. In korte tijd is haar hele leven veranderd, maar één ding is vanaf nu weer een beetje hetzelfde: ze kan naar school. "Ik ben zo dankbaar dat ik hier mag zijn", vertelt de Oekraïense, die met haar ouders en zusje verblijft op vakantiepark Vlugtenburg in 's-Gravenzande. "Nog maandenlang met mijn ouders op het vakantiepark was niks geweest. Nu zien mijn dagen er weer anders uit."

Anna is niet de enige. Het ISW college vangt haar samen met nog acht andere Oekraïense vluchtelingen op. "Het is hier veel groter dan op mijn Oekraïense school", reageert de eveneens 14-jarige Tymor, terwijl hij nog steeds onder de indruk om zich heen kijkt. "En ik maak hier nu al nieuwe vrienden." Het schoolleven geeft de Oekraïense vluchtelingen ook afleiding van de situatie in hun thuisland. "In het begin voelde ik me vaak heel down", vertelt Anna. "Het gaat nu beter, zeker door de vele support vanuit Nederland."

'Veiligheid en structuur bieden'

Om de Oekraïense vluchtelingen op te vangen, heeft het ISW de afgelopen anderhalve week hard gewerkt. "We kregen het verzoek van een ouder die werkt voor Stichting Westland voor Oekraïne. Dat vonden we een ontzettend mooi initiatief. We hebben een lokaal beschikbaar gesteld, Oekraïens sprekende docenten geregeld, en het loopt."

Niet alleen voor de kinderen uit Oekraïne is alles nieuw, ook de docenten hebben nauwelijks ervaring met kinderen die uit een oorlogsgebied komen. Hoe ga je daar als docent mee om? "Natuurlijk zijn er trauma's", zegt de schooldirecteur. "Maar wij hopen dat door hen veiligheid, rust en structuur te bieden, ze makkelijk hun draai kunnen vinden."

'Ik heb hier betere kansen'

Aan hun Westlandse klasgenoten zal het in elk geval niet liggen. Zij proberen de Oekraïense vluchtelingen zo warm mogelijk welkom te heten. "Ik vind het heel leuk om ze hier een beetje wegwijs te maken op school", vertelt Merel. Ze is 'buddy' van één van de leerlingen. "We proberen vooral zo normaal mogelijk tegen hen te doen. Echt over de oorlog praten doen we nog niet."

Sommige Oekraïense leerlingen hopen zelfs nu al dat ze op het ISW kunnen blijven. "Natuurlijk wil ik dat de situatie in mijn thuisland snel verbetert en dat iedereen die dat graag wil naar huis kan", legt de ambitieuze Anna uit. "Maar voor mijzelf hoop ik dat ik hier mijn school kan afmaken. Ik heb hier veel betere kansen op goed onderwijs dan in Oekraïne."

Tineke van der Toorn van ISW Gasthuislaan geeft een toelichting op de radio: