Yunus Emre na zomer in gebouw Daltonschool Naaldwijk
Er is een plek gevonden voor de islamitische basisschool Yunus Emre. De leerlingen krijgen na komende zomer in elk geval vier jaar onderdak in het gebouw van de Openbare Daltonschool in Naaldwijk.
Dit heeft het college van B en W de gemeenteraad laten weten. Een en ander is nog onder voorbehoud van de verhuizing van de Dalton-leerlingen naar de wijk Hoogeland. De school heeft daar momenteel een tijdelijk onderkomen nabij zwembad De Hoge Bomen. Ongeveer een kwart van de 69 leerlingen krijgt daar nu les. Het is de bedoeling dat de andere leerlingen daar komend schooljaar ook naartoe verhuizen, maar dan moeten er wel extra lokalen worden bijgeplaatst.
Elders geen plek
De gemeente heeft afgelopen december de aanvraag van Yunus Emre in het huisvestingsprogramma 2022 opgenomen. De islamitische basisschool wil per 1 augustus in eerste instantie beginnen met 55 tot 60 leerlingen. In acht jaar tijd krijgt de school dan de tijd om door te groeien naar minimaal 257 leerlingen, zoals de norm in Westland aangeeft.
De gemeente is verplicht een accommodatie beschikbaar te stellen aan de school. In eerste instantie is gekeken naar het leegstaande schoolgebouw aan het Achterlaantje in De Lier, maar dit pand is te gedateerd. Ook het gebruik van leegstaande lokalen in basisschool Blink in 's-Gravenzande en de Daltonschool in Honselersdijk bleek niet haalbaar. Uiteindelijk is het college van B en W dus uitgekomen in Naaldwijk.
Hoogeland
De Openbare Daltonschool krijgt op termijn een nieuwbouwlocatie in de wijk Hoogeland, waar nu nog geen schoolgebouw staat. Oplevering stond in eerste instantie gepland voor 2023, maar 2025 ligt meer voor de hand. Vooruitlopend daarop is dit schooljaar al begonnen met een peuter-kleutergroep in een tijdelijk gebouw nabij zwembad De Hoge Bomen.
Het feit dat de nieuwbouw niet voor 2025 is opgeleverd, zou betekenen dat de school nog zeker drie jaar moet werken met twee locaties. "De ervaring leert dat twee instroomlocaties gedurende een langere periode ertoe leidt dat ouders afhaken", aldus het college van B en W. "Als deze situatie nog langer duurt, kiezen ouders voor een andere school." Scholenkoepel West Openbaar Onderwijs wil daarom dat vanaf het schooljaar 2022/23 alle leerlingen naar de locatie Hoogeland verhuizen. Hiervoor moet een aantal tijdelijke lokalen worden bijgeplaatst.
Gebouw delen
Met de verhuizing ontstaat er dus ruimte in het huidige gebouw van de Daltonschool aan de De Savornin Lohmanstraat. Die kunnen de bijna 60 leerlingen van Yunus Emre dan gebruiken. Zij moeten het schoolgebouw overigens wel delen met een aantal klassen van de katholieke basisschool De Regenboog. Die school gebruikt twee lokalen, omdat het eigen gebouw aan de Aalbersestraat te klein is. Zowel de katholieke koepel WSKO als Yunus Emre heeft hiertegen geen bezwaar.
Volgens de gemeente kunnen de twee scholen het gebouw ongeveer vier jaar delen, uitgaande van 'stabiele groei' van beide scholen. "Hierna heeft Yunus Emre meer ruimte nodig en zal een oplossing gevonden moeten worden voor een van beide scholen", schrijft het college. Het nieuwe gemeentebestuur zal zich hierover later moeten buigen.