Archief

Versoepelingen in aantocht: 'We verwachten veel afzeggingen als de anderhalve meter-regel wegvalt'

Na maanden is het eindelijk zover: als we de berichten mogen geloven maakt het kabinet vanavond bekend dat we vanaf vrijdag weer een ongelimiteerd aantal gasten kunnen uitnodigen en een week later zelfs afscheid nemen van de anderhalvemeterregel.

Als die plannen inderdaad doorgaan, betekent dat ook dat horeca, theaters én discotheken tot 01.00 uur open mogen. Maar zijn ondernemers én mensen in onze regio daar ook klaar voor?

"We zijn er absoluut klaar voor, maar houden nog wel een slag om de arm", benadrukt Nico Baars van WestlandTheater De Naald in Naaldwijk. "Behalve de geruchten in de media, heb ik nog geen officiële bevestiging dat de maatregelen straks echt wegvallen." Hij is dan ook nog niet bezig met aanpassing van zijn programmering. "Er is bijvoorbeeld volgende week vrijdag een voorstelling gecanceld vanwege de anderhalve meter afstand. Als die maatregel komt te vervallen, kan de voorstelling toch weer doorgaan. Maar goed, wat moet ik? Alle bezoekers zijn al afgebeld, om dat nu nog allemaal te gaan regelen, dat wordt wel erg kort dag."

Hoewel er voor de nachtclubs eindelijk ook goed nieuws aankomt tijdens de persconferentie vanavond, zijn de meeste clubeigenaren nog allesbehalve blij. "We weten nog helemaal niet onder welke voorwaarden het straks weer kan", legt Jeffrey Diepeveen van discotheek Teejater in Naaldwijk uit. Er zou inderdaad nog wel eens een addertje onder het gras kunnen zitten met een 1G-beleid (een coronatoegangstest) en sowieso een opening tot maar 01.00 uur.

'Versoepelingen zijn geen garantie voor volle zalen'

Niet iedereen denkt dat de versoepelingen alleen maar positief zullen uitpakken. "We houden zeker rekening met afzeggingen of weinig kaartverkoop", zegt Nico Baars van De Naald. "Dit seizoen was ook al heel matig. Dat had te maken met dat bezoekers plotseling in quarantaine moesten, maar mensen vonden het ook onzeker om voor een voorstelling te boeken. Want blijven we open, of moeten we volgende week weer dicht? Daarnaast waren er ook mensen die zoiets hadden van 'het hoeft van mij nog niet zo in een volle theaterzaal zonder mondkapje'. En dat zal straks niet anders zijn. Dat alles weer mag vanaf volgende week; is geen garantie dat we ook volle zalen hebben."

Hoe klaar zijn we voor versoepelingen?

Hoogleraar en gedragswetenschapper Arie Dijkstra bevestigt dat lang niet iedereen meteen alle maatregelen los zal laten. "De afgelopen twee jaar hebben bepaalde regels zoals een mondkapje of afstand houden - zeker op momenten dat we ons bedreigd voelden door het virus - een veilig gevoel gegeven. Als je dat gevoel inmiddels honderd, of wel duizend keer ervaren hebt, is er een gewoonte opgebouwd. En dat loslaten, zal in het begin heel onwennig voelen, want die afstand voelde toch ergens wel lekker."

Hij verwacht dat hóe mensen met de versoepelingen omgaan, afhangt van de beleving van de coronacrisis. "Mensen die dat gevaar hebben gevoeld, zullen langer vasthouden aan bepaalde gewoonten, dan mensen die tijdens de coronacrisis vooral veel gemist hebben en snákken naar contact." Hij denkt dat er in de maatschappij ook nieuwe gewoontes zullen ontstaan. "Vroeger was je een harde werker als je met een flinke hoest tóch op kantoor zat, in de toekomst blijf je lekker thuis. En ben je bij de apotheek en wat snotterig, dan doe je meteen een mondkapje op. Misschien gaan we ook wel met elkaar afspreken dat wanneer je elkaar een jaar niet gezien hebt, dat je dan alleen een hand geeft, maar zie je elkaar vaak, dan houd je het bij een box."

In veel opzichten terug naar 2019

Of we massaal ook weer het theater en grootschalige evenementen opzoeken, zal volgens de gedragswetenschapper niet alleen afhangen van hoe mensen de crisis hebben beleefd. "Uiteindelijk kijken we ook - zeker mensen die niet een heel duidelijke mening hebben - naar wat anderen doen. Als iemand zegt; 'nou zo'n theaterzaal hoeft nog niet van mij.' En iemand anders zegt: 'joh, ga gewoon lekker meer, het kan weer', dan gaan mensen uiteindelijk toch overstag, zo werkt het gewoon."

Daarnaast móeten we straks ook bepaalde maatregelen loslaten. "Er zijn ook dingen waar we niks over te zeggen hebben. Ik kan het wel lekker vinden om altijd thuis te werken, maar als mijn baas wil dat weer gewoon live verschijn, dan moet ik uiteindelijk wel. Er zullen echt wel littekens van de maatregelen zichtbaar blijven, maar uiteindelijk laten mensen zich weer meesleuren en gaan we in heel veel opzichten terug naar de situatie van 2019."

Wiebe Kuipers van Koninklijke Horeca Maassluis vertelde bij Maarten in de Middag of ze klaar zijn voor de soepelere regels