Archief
SignBiblio

SignBiblio

Westlandse Valentijnrozen peperduur door gascrisis: 'We maken de boeketten expres klein'

Valentijnsdag is normaal voor Westlandse rozenkwekers hét hoogtepunt van het jaar. Maar nu de gasprijzen torenhoog zijn, levert de dag van de liefde hen niks extra's op.

Sterker nog: voor sommigen betekent het zelfs verlies, en daarom besluiten ze 14 februari dit jaar helemaal over te slaan. En de schaarste aan rozen die ontstaat, voelen de consumenten. "Valentijnrozen die normaal 1 euro zijn, kosten nu 5 euro."

Voor een deel van de Westlandse rozenkwekers is het dit jaar een compleet andere Valentijnsdag dan normaal. "We produceren op dit moment helemaal niks, óók niet op Valentijnsdag", zucht een tuinder, die zijn rozen sinds december - in vakjargon - 'koud heeft staan'. "Mijn lampen aanzetten kost me zóveel energie, dat het uiteindelijk niet loont om te produceren." De man wil niet met naam en toenaam genoemd worden. "Het is een treurig verhaal en ik wil geen medelijden", benadrukt hij.

Maar ook kwekers die wel kunnen doorgaan met produceren, hebben het zwaar. 'Ondanks dat we doorgaan, betekent het niet dat wij er niks van voelen', vertelt Marc Koene van SK Roses. "Ook wij hebben mega hoge kosten door de gascrisis, en spelen nèt kostendekkend, ondanks dat de verkoopprijzen op moment heel erg goed zijn.''

'We maken de Valentijnboeketten expres wat kleiner'

Die goede verkoopprijzen ontstaan doordat kwekers volledig of gedeeltelijk hun productie stilleggen als gevolg van de gascrisis. "Wat je ziet, is dat als het aanbod rozen daalt bepaalde soorten in het hogere segment juist met Valentijn veel worden verkocht", vertelt een woordvoerder van bloemenveiling Royal Flora Holland in Naaldwijk. "De productieaanvoer is wel 25 procent minder dan gebruikelijk. Die schaarste zorgt er uiteindelijk voor dat de prijzen omhoog schieten, want er zijn klanten op de bloemenveiling die toch per se dit soort mooie rozen met Valentijn in hun winkel willen hebben."

Eén daarvan is bloemist Juanita van Dooremaal van Trend Flower in Naaldwijk. "Maar we hebben dit jaar wel minder rozen voor 14 februari ingekocht, vanwege die torenhoge prijzen", geeft ze toe. Ook bij haar in de winkel zijn de rozen die wel verkocht worden fors duurder dan normaal. "Ze gaan deze week richting de 5 euro per stuk", vertelt de Westlandse. Tot nu toe lijkt het mensen niet te weerhouden om liefdesbloemen aan te schaffen. "Ik maak de boeketjes expres wat kleiner, zo blijft de prijs binnen de perken."

'Valentijnsdag was voor ons klatergoud geweest'

De kwekers die hun productie stil hebben liggen, kijken ondertussen de dagen richting Valentijnsdag met lede ogen aan. "Het is zuur dat we dit aan ons voorbij moeten laten gaan, maar aan de andere kant: Valentijnsdag was voor ons enkel klatergoud geweest. Zelfs daarmee hadden we ons verlies niet goed kunnen maken, en dat terwijl 14 februari normaal voor ons een buffer voor het hele jaar is."

De kwekers die stil liggen, zijn ondertussen druk bezig aan een 'comeback'. "We zijn naar Duitsland afgereisd, daar heeft de glastuinbouw een aantal jaar geleden ook te maken gehad met hoge energieprijzen. Vervolgens hebben we een plan gemaakt om onbelicht tijdens de lente en zomer te gaan telen. Daar zijn we nu mee bezig en we verwachten de eerste productie begin april. Op die manier kunnen we tot september telen. Volgend jaar zullen we met Valentijn dus nog steeds geen rozen produceren, tenzij de energieprijzen kelderen. Wat we natuurlijk wel hopen."

Categorieen:
Nieuws Economie Westland