Archief
WOS

Wat vinden de partijen in Westland van verkiezingsthema's?

De WOS ging de straat op en vroeg inwoners uit de hele regio wat zij belangrijke verkiezingsthema's vinden. Dat zijn Wonen, Innovatie/Onderwijs of Kennisontwikkeling, Vergroening, Zorg en Economie. In de verkiezingsprogramma's zijn we op zoek gegaan naar wat de partijen die meedoen aan de verkiezingen half maart 2022 daarvan vinden. De partijen staan in alfabetische volgorde. Onderaan staan de links naar de volledige verkiezingsprogramma's.

Wonen

CDA: Extra geld voor meer sociale woningen. Meer bouwen voor starters en ouderen. Stimuleren van innovatieve woonconcepten. Hoger bouwen dan tot nu toe gewend op locaties waar dit kan in combinatie met een parkachtige omgeving. Nette huisvesting voor arbeidsmigranten; ondersteunen proef voor huisvesting bij bedrijven.

CU/SGP: Via anti-speculatiebeding, zelfbewoningsplicht en doelgroepenverordening moeten goedkope koopwoningen beschikbaar blijven voor wie ze bedoeld zijn. Veel meer ruimte voor alternatieve woonvormen zoals tiny houses en woonboten om te voorkomen dat jongeren Westland verlaten. Voor senioren meer levensloopbestendige en betaalbare woningen en bouwen rond woon-zorg zones in de verschillende kernen. Voorstander van woonzorginitiatieven waarbij mensen elkaar ondersteunen, zoals in een 'knarrenhof'. Meer tijdelijke woningen bouwen voor onder meer arbeidsmigranten.

D66: Meer ruimte voor (betaalbare) woningen. Daarbij is vasthouden aan de hoeveelheid glastuinbouwareaal niet heilig en moet er gestapelde bouw komen waar dat mogelijk is. In Woonvisie moet meer aandacht komen voor bouwen voor starters. In beginsel geen voorstander van huisvesten van arbeidsmigranten op het terrein van de ondernemer. Meer flexwoningen.

FVD: Meer betaalbare woningen bouwen, primair voor de lokale bevolking. Inwoners hebben voorrang bij sociale huur of sociale koop, geen voorrang voor statushouders. Geen horizonvervuilende hoogbouw en lelijke architectuur. Stimuleren van generatie- en kangoeroewoningen. Nieuwe woonwijken moeten oog hebben voor natuur, lokale identiteit en menselijke maat.

GemeenteBelang/GBW: Kleinere bouwplannen in alle kernen. Ruimte vinden door herbestemming van gebouwen, verplaatsen van bedrijven uit woongebieden en verplaatsen of reconstructie van glastuinbouw aan randen van dorpen. Bouwtempo afstemmen op groei ‘eigen’ bevolking. Geen woontorens, maximale bouwhoogte 12 tot 15 meter. Betaalbare woningen voor jongeren en passende woningen voor ouderen. Sociale koop als alternatief voor sociale huur.

GroenLinks: Meer appartementen voor ouderen in de kernen. Flink bouwen voor jongeren en dat betaalbaar houden door kleiner en/of hoger te bouwen. Experimenteren met nieuwe woonvormen. Nieuwbouwbeleid richten op bouwen onder de 170.000 euro. Leegstaande panden mogelijk tijdelijk als woonruimte gebruiken. Meer sociale huur- en koopwoningen, maar in balans voor gezonde wijken. Huisvesting arbeidsmigranten binnen en rondom de kernen en onder strikte voorwaarden kleinschalig bij tuinbouwbedrijven.

LPF: Eerlijke toewijzing voor Westlandse woningzoekenden bij sociale huur en nieuwe koopwoningen. Een stimuleringsregeling voor doorstroming. Stimuleren van meergezinswoningen en kangoeroe-woningen, waarin meerdere generaties dichtbij elkaar wonen. Inbreiding in plaats van uitbreiding van de kernen. Hoogbouw niet schuwen op plekken waar dat verantwoord is. Waar mogelijk afspraken over projecten met vooral dure woningen openbreken ten gunste van meer betaalbare woningen. Huisvesting arbeidsmigranten bij de kwekers. Statushouders géén voorrang geven.

PvdA: Meer levensbestendige, goedkope woningen en meer middenhuur (750 – 950 euro) bouwen. Ruimte voor experimentele woonvormen zoals woon- en leefgroepen. Niet bouwen in de (potentieel groene) gebieden tussen de kernen. Verkoopverbod op sociale woningen zolang er geen vervangende nieuwbouw in dezelfde huurklasse is. Versneld kleinere (tijdelijke) woningen bouwen en die niet voorbehouden aan specifieke doelgroepen.

VVD: Meer woningen bouwen waar Westlanders behoefte aan hebben. Woningzoekenden met economische of maatschappelijke binding met Westland voorrang geven bij toewijzing. Bouw de hoogte in waar dit kan én past binnen straatbeeld. Inzetten op creatieve oplossingen zoals woonboten, woonstudio’s en tiny houses. Aanbod van koop en huur in middensegment moet omhoog. Voorkeur voor kleinschalige collectieve woonvormen voor arbeidsmigranten, wonen op terrein van het bedrijf moet mogelijk zijn.

Westland Verstandig/WV: Gemeentelijk woningbedrijf. Meer sociale huur- en koopwoningen, sociale huur alleen voor Westlanders. Geen hoogbouw in de kernen, alleen waar dat past; hoger dan 5 verdiepingen alleen op plekken als Wateringen-Noord en naast Horti Campus. Meer levensloopwoningen ouderen en flexwoningen voor jongeren, starters en spoedzoekers. Statushouders slechts in tijdelijke behuizing. Arbeidsmigranten alleen bij ABC-terrein, Horti Campus en bij de bedrijven.

Kennisontwikkeling

CDA: Het World Horti Center verbinden met mbo-, hbo- en wo-opleidingen en een vakcollege (vmbo) nabij het World Horti Center realiseren. Investeren in betere samenwerking opleidingen en bedrijven. Scholen en verenigingen stimuleren op het gebied van gezonde leefstijl. Geen discussie meer over komst Islamitische basisschool.

CU/SGP: Glastuinbouwbedrijven stimuleren verder te innoveren. Gemeente moet uitbouw van World Horti Center actief ondersteunen. Er moeten agrarische afstudeerrichtingen op mbo- en hbo-niveau komen. Scholen moeten jongeren kennis en respect bijbrengen over basiswaarden van democratische rechtsstaat, maar moeten dat wel vanuit eigen identiteit kunnen invullen. Voorstander van preventieve voorlichting op middelbare scholen over de verslavende en vernietigende werking van drugs, drank, gaming, roken en ‘snel geld’. Scholen bepalen zelf vanuit welke visie en met welke doelen zij lessen seksuele vorming geven.

D66: Uitbreiding van het onderwijs op alle niveaus, waaronder wetenschappelijk onderwijs, bij ontwikkeling van Floragebied en Horticampus. Stimuleren van brede scholen en integrale kindcentra (open tussen 07.00 en 19.00 uur met voorschoolse educatie, welzijnsinstanties en kinderopvang. Voorschoolse educatie voor kinderen van 14 maanden. Geld beschikbaar stellen om scholen geschikt te maken voor individueel onderwijs.

FVD: Samenwerking tussen Tuinbouwschool en tuinders stimuleren om zo de kennis het Westland te versterken. Alternatieve, vrije en particuliere scholen alle ruimte bieden als volwaardig alternatief voor openbare scholen. Scholen niet verder laten fuseren. Cultuuronderwijs meer onderstrepen, met focus op nationale en lokale identiteit. Meer waardering voor praktische opleidingen.

GBW: Innovatiekracht glastuinbouw moet de ruimte krijgen, dus planologische zekerheid bieden aan bedrijven. Bij herbestemming Floragebied staat belang van (een gezonde ontwikkeling van) het glastuinbouwcluster centraal. Innovatieve vormen van goederenvervoer (hyperloop) stimuleren. Voorstander van samenwerkingsschool: kinderen van verschillende culturen moeten samen naar school. Voldoende mogelijkheden voor speciaal onderwijs en onderwijs aan hoogbegaafden.

GroenLinks: Via lokaal onderwijsbeleid knelpunten rond passend onderwijs oplossen. Zorgen voor duurzame, frisse schoolgebouwen. In nieuwbouwwijken alleen samenwerkingsscholen met diverse (religieuze) achtergronden. Met het onderwijs afspraken maken over burgerschapsvorming: voorlichting over seksuele diversiteit, pesten, democratie, mensenrechten, racisme en discriminatie met aandacht voor het slavernijverleden. Natuur- en milieueducatie beschikbaar stellen voor kinderen, jongeren en volwassenen.

LPF: Westland moet Silicon Valley van de internationale glastuinbouw blijven. Maximale medewerking van de gemeente bij innovatie en ontwikkeling van kennis in het hele tuinbouwcluster. Campusontwikkeling in Floragebied met zowel vakcollege als hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs. Focus op integratie daarom Inzetten op openbaar onderwijs in plaats van onderwijs op basis van religie. Dus geen islamitische school in Westland. Herinvoering van schoolzwemmen.

PvdA: Er moet openbaar voortgezet onderwijs komen en verruiming van de diversiteit aan onderwijs, zowel regulier als speciaal. In voortgezet onderwijs speciale aandacht besteden aan de gevaren van alcohol en drugs en aan (sociale) seksuele voorlichting. Islamitisch onderwijs moet evengoed mogelijk zijn als christelijk onderwijs. In dorpskernen met één school streven naar een samenwerkingsschool waarin ook het openbaar onderwijs is betrokken.

VVD: Blijven investeren in innovatiekracht en vernieuwing met prioriteit voor verregaande ontwikkeling GreenportHortiCampus/WorldHortiCenter als centrum hiervan. Daar ook een volwaardige hbo-opleiding en ruimte voor techniekonderwijs. Stevig investeren in voorschoolse en vroegschoolse educatie. Samenwerkingsscholen, waarbinnen openbaar en bijzonder onderwijs in geïntegreerde vorm wordt verzorgd, hebben de voorkeur. Om deze reden geen voorstander van islamitisch onderwijs.

WV: Horti Campus moet via hbo-onderwijs uitgroeien tot ‘glastuinbouwuniversiteit’. Investeren in voorschoolse en vroegschoolse educatie. Mogelijk maken van bewegingsonderwijs en herinvoeren schoolzwemmen. Geen islamitische school, want voorstander van scholen waarbinnen openbaar en bijzonder onderwijs samenkomen.

Vergroening

CDA: Beter en netter onderhoud van het gemeentelijk groen. Meer innovatief groen zoals verticaal groen op bebouwing. Meer aard- en restwarmte en andere projecten zoals Warmtenet Westland. Geen wegwerpplastic op bijeenkomsten en festivals. Meer bijna energieneutrale gebouwen, gasloze wijken, zonne-energie en windenergieprojecten. Geen grote windmolens.

CU/SGP: Hoeveelheid groen en natuur binnen Westland uitbreiden. Gemeente moet via subsidies isoleren van huizen stimuleren. Gemeente moet waar mogelijk zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen leggen en een duurzaam inkoopbeleid voeren. Er moet meer ruimte komen voor waterberging. Westlanders moeten betrokken worden bij maatregelen, zoals het plaatsen van regentonnen en worden gestimuleerd dat tuinen minder betegeld worden. De glastuinbouw stimuleren in de overgang van fossiele naar duurzame energie.

D66: Centra van alle kernen vergroenen. Inwoners en bedrijven actief betrekken en ondersteunen bij Westland klimaatneutraal maken. Plannen voor aardgasvrije gemeente gedetailleerd uitwerken tot 2030 (overzichtelijke routekaart met concrete bindende doelen en acties). Snelle warmtenet dekkend krijgen. Plaatsen van (kleine) windmolens op plekken waar dat kan, zoals bij bedrijven.

FVD: Geen natuurverwoestende windturbines en zonnevelden. Geen verplichting een warmtepomp te nemen en van het gas af te gaan. Investeren in natuurbehoud en -ontwikkeling, zonder anti-agrarische Natura-2000 status. Afval laten scheiden door afvalverwerker. Geen onzinnige ‘duurzaamheidsmaatregelen’ voor tuinbouwbedrijven. Niet investeren in laadpunten elektrische auto’s; rijden op fossiele brandstof moet de norm blijven.

GBW: Behoud en uitbreiding van groen in openbare èn particuliere ruimte. Voorbeeldfunctie bij klimaatverandering en verduurzaming voor gemeente, die inwoners stimuleert hun eigen bezit ‘groen’ in te richten. Bronscheiding voor afvalstromen zoals papier, glas en gft. Kijken wanneer nascheiden van overig afval kan worden ingevoerd.

GroenLinks: Stimulering van vergroening van tuinen, bedrijventerreinen, straten, buurten en speelplaatsen. Ondersteuning van bewoners die in hun buurten groenzones willen onderhouden. Vol inzetten op zonne-energie en aardwarmte. Geen grootschalige windcentrales, wel kleine windturbines. Nieuwe woningbouwprojecten loskoppelen van gas en energieneutraal bouwen. Gemeente faciliteert duurzaam en energieneutraal maken bestaande woningen. Geen tijdelijke en permanente bewoning in strandhuizen. Veel strenger optreden tegen illegale lozingen op oppervlaktewater.

LPF: Niemand verplicht van het gas af. Het gasnet behouden voor transport voor waterstof. Aardwarmte maximaal faciliteren. Inzetten op zonne-energie op bedrijfsgebouwen. In Westland is er onvoldoende ruimte voor zonneweides. Tegen (grootschalige) windturbines. Inwoners en MKB betrekken bij de groene inrichting van de kernen.

Pvda: De natuur de ruimte geven door nieuwe groene zones te creëren en de bestaande zones met elkaar verbinden. Alternatieve energiebronnen stimuleren waaronder windenergie, energie-producerende kassen en energie- en CO2-neutrale woningbouw. Woningen zo snel mogelijk energieneutraal. Nieuwe woningen aardgasvrij en bestaande woningen binnen tien jaar goed geïsoleerd en van het gas af.

VVD: Meer zonnepanelen (ook op glasareaal), windenergie van windparken op zee en groei van aardwarmtebronnen en een dekkend netwerk in Westland. Stimuleren van private initiatieven om nieuwe vorm van energie opwekken te onderzoeken. Gemeente moet voortouw nemen om met burgers en bedrijven zoveel mogelijk daken te voorzien van zonnepanelen, ook op gemeentelijk eigendom.

WV: Iedere wijk moet voor minimaal 25 procent uit groen en water bestaan. Inwoners die zelf hun straat, buurt, parkje willen onderhouden financieel en materieel ondersteunen. Verdubbeling hoeveelheid groen in gemeente. Geen windmolens. Per dorp een aardwarmtenet en massaal investeren in zonnecollectoren op percelen grond, daken bedrijven en kassen.

Zorg

CDA: Werken aan meer verpleeghuis- en revalidatiebedden en respijtzorg. Woonzorginitiatieven voor senioren, beschermd wonen, kinderen met een beperking ruimhartig faciliteren. Actief beleid tegen eenzaamheid, laaggeletterdheid, armoede, stapeling van schulden en psychische problematiek. Voldoende aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Niet bezuinigen op het minimabeleid.

CU/SGP: Actief inzetten op uitbreiding van aantal verpleeghuisbedden in gemeente. Senioren vanaf 80 jaar moeten standaard huisbezoek krijgen vanuit het wijkteam of de welzijnsorganisatie. Specifieke ondersteuning voor jonge mantelzorgers, die hun zorgtaken moeten combineren met school, werk of studie. Investeren in voorlichting onder jongeren op het gebied van voeding, alcohol- en drugsgebruik en het belang van voldoende beweging.

D66: Subsidie voor initiatieven gericht op het tegengaan van eenzaamheid onder jongeren en senioren. Preventieve aanpak ontwikkelen om eenzaamheid tegen te gaan. Op basisscholen gratis gezonde lunch aanbieden. Buurtsportcoaches aanstellen om jong en oud te stimuleren om te bewegen.

FVD: Thuiszorg, mantelzorg en kleinschalige zorg stimuleren. Investeren in zorg op maat voor ouderen en gehandicapten. Laagdrempelige (preventie)spreekuren bij de huisarts. Ontoereikende jeugdzorgtoelages aanvullen met gemeentelijk geld. Nooit meewerken aan een QR-samenleving.

GBW: 24-uurs zorg realiseren in wijken en dorpen via thuiszorg (geen verschraling maar indiceren in uren) en/of het bouwen van kleinschalige woon-/zorgvoorzieningen. Bij de inkoop van zorg kans geven aan kleine lokale aanbieders. Geen bezuinigin op maar ondersteuning voor mantelzorgers (respijtzorg). Huidige beleid rond WMO en jeugdzorg tegen het licht houden en oplossingen bedenken zodat de zorg betaalbaar en toegankelijk blijft.

Mensen die hulp nodig hebben zo snel mogelijk helpen, het liefst door de eigen omgeving; verenigingen kunnen ook bijdrage leveren. Voldoende verpleeghuisbedden in Westland realiseren. Inzet gemeente om wachttijden in jeugdzorg en bij GGZ zo kort mogelijk te houden.

GroenLinks: Verbetering van kwaliteit van zorg. Inzetten op preventie van misbruik van alcohol, drugs en sigaretten, preventie van overgewicht en psychische problematiek. Via IJslands model: gemeentelijke tegoedbon voor deelname aan cursussen en verenigingen. Budget voor armoedebestrijding. Armoederegisseur bij regelingen voor minima en schuldhulp. Sterk maken voor komst van zorghotel en nachtapotheek. Stimuleren van elk initiatief dat eenzaamheid tegengaat.

LPF: Goede en betaalbare zorg dichtbij; kleinschalige zorgaanbieders verdienen de voorkeur. Nieuwbouw van Naaldhorst snel uitvoeren. Wittebruglocatie in Poeldijk en nieuwbouw in Wateringen-Noord benutten voor meer verpleeghuisbedden. Meer inzet van laagdrempelige schuldhulpmaatjes en bemiddeling. Ondersteuning minder draagkrachtigen om te kunnen sporten. Creëren van ontmoetingsplaatsen voor ouderen. Initiatieven voor de Westlandse jeugd omarmen.

Pvda: Zorg, wonen en voorzieningen dichter bij elkaar brengen. Niveau zorgvoorzieningen verhogen en eigen bijdragen verlagen. Kindpakket waar mogelijk uitbreiden. Vrijwilligers en mantelzorgers ondersteunen met verzekeringen, aanspreekpunten en respijt(huizen). Van Behandelcentrum Naaldwijk volwaardige polikliniek maken met nachtapotheek en kraamzorgcentrum. Op centrale locatie in Westland een revalidatiecentrum.

VVD: Zorg verlenen dichtbij huis. Ouder worden doe je het liefst in eigen vertrouwde omgeving.

WV: Uitbreiding verpleeghuis-, revalidatie- en crisisbedden in Westland. Versterking positie mantelzorgers. Geen verschraling van de thuishulp: terug naar uren indiceren. Inzetten op zorg dicht bij huis, in ieder dorp een crisisopvang. Terugkeer nachtapotheek. Tijdelijke voorzieningen tegen dak- en thuisloosheid.

Economie

CDA: Handhaving van een kwalitatief sterk productiegebied met hoogwaardige en innovatieve glastuinbouw. Instellen van een herstructureringsfonds. Innovatieve bedrijven die geworteld zijn in Westland faciliteren en de ruimte geven om te groeien. Een divers winkelaanbod passend bij elk dorp. Een goed en fijnmazig wegennetwerk en openbaar vervoer, werken aan een hoogwaardige lightrailverbinding. Inzetten op gebruik van deelauto’s en -scooters om de parkeerdruk te verlagen.

CU/SGP: Glastuinbouwketen moet op sterkte blijven met aandacht voor het behoud van familiebedrijven. Minder regels en meer kansen voor ondernemers, vooral in het mkb. Inzetten op compacte winkelgebieden met een herkenbaar en functioneel centrum. Tussen de elf kernen is een goed functionerend en betaalbaar ov-net noodzakelijk. Voorstander van snelbusverbindingen tussen de kernen en de omliggende steden. Meer vervoer op maat, met bijvoorbeeld een buurt- en belbus.

D66: Het glastuinbouwareaal verder herstructureren met de focus op verduurzaming en innovatie. Dorpscentra aantrekkelijk maken door vergroening, permanente verruiming terrassen en tegengaan leegstand. Bereikbaarheid van Westland verbeteren door aanleggen van meer doorfietsroutes en hoogwaardige openbaar vervoerverbindingen. Maar ook 30 kilometer per uur als standaard binnen de bebouwde kom. Beschikbaarheid van kleinschalig openbaar vervoer (Plusbus) op afroep tussen de kernen.

FVD: Ondernemers faciliteren en niet tegenzitten met nodeloze regels. Het MKB steunen via financiële voordelen en een steunfonds. Gemeentelijke aanbestedingen zoveel mogelijk bij regionale bedrijven. De (thuis)verkoop van lokale producten vergemakkelijken en stimuleren. Fors investeren in wegen, openbaar vervoer en inzetten op fijnmazig OV-netwerk. Geen maximaal 30 kilometer per uur in de bebouwde kom.

GBW: Huidige hoeveelheid glas voldoende voor tuinbouw om zich tot 2030 goed te ontwikkelen. Mogelijkheden voor nieuwe dan wel uitbreiding bestaande bedrijven door reconstructie en verplaatsen bedrijfswoningen. Transparante en efficiënte vergunningstrajecten voor ondernemers. Het winkelaanbod meer richten op funshoppen en in winkelcentra ruimte voor combinaties van recreatie, retail en horeca. Elk dorp in Westland moet goed bereikbaar zijn door (flexibel) openbaar vervoer, desnoods via kleinschalige, innovatieve concepten. Betere en snellere verbinding met andere steden.

GroenLinks: Niet alleen richten op tuinbouw, maar ruimte creëren voor kansen in andere sectoren. Tuinbouw moet in 2030 emissieloos zijn. Gemeente moet MKB stimuleren. Mogelijkheid onderzoeken van een hub voor startende ondernemers: een creatief knooppunt voor mensen met vernieuwende ideeën. Gemeente moet ruimte reserveren voor innovatieve wegen van transport. Er moet een Westlandrail komen als verbinding met de centra van Den Haag, Delft en Rotterdam.

LPF: Maximale ruimte voor ondernemers uit het glastuinbouwcluster. Bij toekomstige bestemmings- en omgevingsplannen rekening houden met innovatieve bedrijven die niet vallen onder definitie 'agrarisch glastuinbouw'. Meer gemeentelijke aanbestedingen voor Westlandse ondernemers. MKB ondersteunen door lokaal kopen te stimuleren. Hoogwaardig openbaar vervoer met goede verbinding met Delft, Den Haag en Rotterdam noodzakelijk. Snelheidsbeperkende verkeersmaatregelen in wijken en dorpscentra. Tijdelijke terrassenuitbreiding permanent maken.

PvdA:"Met werk en het geld dat wij verdienen dragen wij bij aan de maatschappij, de economie en betalen wij belasting voor collectieve voorzieningen zoals infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs.” “Wanneer mensen meer geld te besteden hebben, stimuleren zij de plaatselijke economie.” Voorstander van vrij liggende fietspaden langs alle grote en doorgaande wegen, ook binnen de kernen en voor tram of lightrail verbindingen met Den Haag en Rotterdam. PvdA Westland wil op het strand en in het duingebied niet bouwen en geen infrastructuur aanleggen. Concreet betekent dit geen strandhuisjes en niet meer jaarrond strandtenten.

VVD: Gemeente moet oprichten van een bedrijfsplatform circulaire economie faciliteren. Met economische en maatschappelijke partners breed plan opstellen hoe om te gaan met ruimtelijke indeling van Westland. Eén loket met gemeentelijke accountmanagers voor vragen en aanvragen over vergunningen en regelingen. Bij gemeente inkoopbeleid zoveel mogelijk ruimte bieden aan lokale bedrijven. Hoogwaardig openbaar vervoer ontwikkelen, ‘fietssnelwegen’ richting belangrijke locaties, één buslijn die alle kernen aan doet en eerste stappen voor realisatie van lightrailverbinding door Westland.

WV: Gemeente Westland moet vestigingsklimaat optimaliseren. Meer aandacht voor belangrijke rol winkels en horeca in Westlandse kernen. Inzetten op kleiner maar qua kwaliteit beter gebruik van glasareaal. Verlaging woonlasten van inwoners en bedrijven. Openbaar vervoer op maat met kleinere busjes tussen de dorpen en betere aansluitingen vanuit Westland naar Randstadrail en metro. Betere verkeerscirculatie binnen de dorpen.

Volledige verkiezingsprogramma's:
- CDA
- CU/SGP
- D66
- Forum voor Democratie
- Gemeentebelang Westland
- GroenLinks
- LPF
- PvdA
- VVD
-
Westland Verstandig

Categorieen:
Politiek Westland