Ruim 400 Westlanders beproeven geluk in Canada: 'Kuyvenhoven, Alblas, Van Dop en Vreugdenhil kom je tegen'
Na de Tweede Wereldoorlog lag Nederland in puin. Bang voor een nieuwe oorlog en onzeker over de toekomst emigreerden zeker 400 Westlanders naar Canada. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
De Christian Reformed Churches North-America (CRC) en de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN) begonnen in 1946 met een hulp- en begeleidingsprogramma, gesteund door de Nederlandse en Canadese overheid. Tot 1963 werd een groot aantal Nederlanders via dit programma overzees gebracht. Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de laatste Westlander via dit programma emigreerde, heeft de 's-Gravenzandse historicus Ton Sels onderzocht.
Kerkgemeenschappen
De CRC en de GKN startten het programma nadat zij zich beseften dat veel potentiële emigranten tot hun geloofsgemeenschap behoorden. Vanuit het programma werd er gezocht naar sponsors, arbeidsplaatsen en huisvesting. Veel mensen die de emigranten al voor waren gegaan, hielpen daarbij.
190 Westlandse huishoudens, in totaal 415 personen, kozen ervoor te emigreren naar Canada. Veruit de meeste komen uit Naaldwijk en De Lier, maar ook Honselersdijk, 's-Gravenzande, Maasdijk, Monster en Wateringen werden door de Westlanders verlaten. De meeste van de emigranten komen in Ontario, Canada terecht. Uit Kwintsheul, Poeldijk en Ter Heijde vertrokken geen mensen met behulp van de CRC en GKN.
Opvallend is dat de gereformeerde groep een relatief klein deel van de bevolking vormde in tegenstelling tot de Nederlands-Hervormden en Rooms-Katholieken. Het is dus wel te stellen dat er een grotere groep Westlanders vertrokken is naar Canada dan de 400 die via het programma emigreerden.
Artikel gaat verder onder de video:
Land- en tuinbouw
Het Westland bestond in 1950 uit 51.666 inwoners, wat betekent dat uiteindelijk 1% van de bewoners emigreerde. Dat is best fors vergeleken met de rest van Nederland. De oorzaak kan gevonden worden in de vraag naar arbeid: met name in de land- en tuinbouw werd gezocht naar werklieden.
Door de kennis van ervaren tuinders werd de Westlandse glastuinbouw internationaal op de kaart gezet, en de positie van de Westlandse veilingen en groothandelaren werd daardoor versterkt. Op die manier bleef niet alleen door contact met familieleden de band met het Westland bestaan.
Door de massale emigratie zijn er nog altijd bekende Westlandse achternamen in Canada te vinden. Flikweert, Hofland, Honselaar, Kuyvenhoven, Van Geest, Van der Hout, Van der Wel, Voskamp, Valstar, Van Dop, Van Staalduinen en Boers komen er voor. Nog een aantal Westlanders hebben contact met familie in Canada.
Het hele onderzoek is hier te lezen.