Provincie tikt Westlandse gemeenteraad op de vingers
De Westlandse gemeenteraad moet alsnog 450.000 euro in de begroting opnemen om daarmee een islamitische basisschool te huisvesten.
Dat hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland laten weten. Het bedrag is bij de begrotingsbehandeling in november door een amendement van de drie lokale partijen uit de begroting geschrapt.
In de gebruikelijke brief over het begrotingstoezicht door de provincie stelt GS dat de toenmalige minister van Onderwijs Slob het besluit van de raad om het Plan van Scholen 2021-2024 in te trekken heeft vernietigd en dat daarmee de islamitische school het komende schooljaar van start kan gaan. "Wij willen u er nogmaals op wijzen dat de kosten voor deze school verplichte uitgaven zijn die in de begroting moeten worden opgenomen", aldus GS. "Wij verwachten dat u bij de eerstvolgende begrotingswijziging de lasten weer opneemt in uw begroting en meerjarenraming."
De provincie concludeert dat Westland nog steeds volop financiƫle risico's loopt. Vooral de hoge schuldenlast en de grondexploitaties baren zorgen. De provincie houdt de raad verder voor dat de meerjarenraming in tegenstelling tot de ingediende cijfers niet sluitend is. Westland anticipeert op een voordelig effect van de komende verdeling van het Gemeentefonds. Maar de provincie vindt dat er wel op nadelen, maar niet op voordelen kan worden vooruitgelopen. Daarom laat de meerjarenraming voor 2024 en 2025 in de ogen van de provincie eigenlijk een nadelig saldo van tussen de 2 en 3 miljoen euro zien.
De provincie ziet geen aanleiding om het begrotingstoezicht te verscherpen. Voor 2022 is de begroting in evenwicht en de provincie vertrouwt erop dat dat ook voor 2023 zal lukken. Wel wordt de raad geadviseerd om gezien de onzekerheden en uitdagingen terughoudend te zijn in het formuleren van 'nieuw structureel beleid'.