Primeur in Westland: eerste vanille uit de kas
Het is schreeuwend duur, maar o zo lekker: vanille. En het hoeft niet langer van over de oceaan te komen.
Het Westlandse bedrijf Koppert Cress heeft er jaren over gedaan om dé teelttechniek voor vanille te ontwikkelen, maar inmiddels is het zover: de eerste vanillepeulen geteeld voor de commerciële markt groeien in de kas. Volgende maand worden ze geoogst.
Van vla, tot ijs of koekjes. "Vanille is op zo veel verschillende manieren toe te passen", glimlacht Stijn Baan, die samen met zijn vader Rob Baan, de vanilleteelt in het Westland heeft opgezet. "Het was dan ook een grote droom van ons om dit te gaan doen. Vanille heeft gewoon iets magisch. Tenminste, échte vanille. We wilden dan ook niet zomaar vanillepeulen kweken, maar ook nog eens de állerbeste."
Om dat voor elkaar te krijgen, zetten de mannen een kas vol met vanille-orchideeën. "We begonnen met een proef, toen dat een succes werd, zijn we gaan opschalen." Daarnaast was er een flinke portie geduld én lef voor nodig. "Het is best een groot risico omdat we nog steeds niet weten wat het ons zal gaan opleveren. Deze orchideeënplanten staan inmiddels al drie jaar, maar pas nu kunnen we de peulen gaan oogsten."
'Lekker mals en rozijnachtig'
En is het dan uiteindelijk gelukt: die allerbeste vanillepeul kweken? "Wij vinden van wel", zegt Stijn trots. "Er was geen handboek met: 'zo moet je vanille telen', we hebben dat proces echt helemaal zelf ontwikkeld, door uiteindelijk de ideale omstandigheden qua luchtvochtigheid en temperatuur te creëren."
De mannen oogsten de peulen als ze nog groen zijn, en laten ze daarna doorrijpen. "Net als bij een banaan, die steeds donkerder wordt. Wij kunnen dat proces perfect sturen. Vanillestokjes uit de supermarkt zijn meestal helemaal uitgedroogd. Bij ons blijven ze mals en een beetje rozijnachtig. Daarnaast leveren we aan chef-koks ook de groene peulen. Zij kunnen dan zelf met het fermentatieproces aan de slag."
Platgebeld door chef-koks
De kwaliteit van de peulen mag dan hoog zijn, dat geldt ook voor de prijs. "Die ligt ongeveer vijf keer hoger dan een vanillestokje uit de supermarkt, wat neerkomt op een prijs tussen de 7 en 12 euro per stokje", aldus Stijn. Dat was ook de reden dat de Universiteit van Wageningen een aantal jaar geleden stelde dat vanilleteelt in Westland niet rendabel zou zijn.
Maar volgens de eigenaren van Koppert Cress zitten restauranteigenaren er we degelijk op te wachten. "We zijn langs verschillende sterrenrestaurants gegaan, inmiddels gaat het als een lopend vuurtje. We worden platgebeld, ook door fanatieke hobbykoks. Maar vanaf volgende maand weten we écht wat het ons gaat opleveren, als we de peulen gaan verkopen." Eén ding hebben de Koppert Cress-mannen in elk geval binnengehaald: "een primeur, de eerste vanille in Nederland".