Archief
Omroep West

Omroep West

Nieuwjaaradvies van Heulse 'ijsdokter' Monique

Samen met honderden anderen voor een nieuwjaarduik naar de Westlandse kust zit er niet in vandaag.

Maar Monique Tjon-A-Tsien uit Kwintheul, huisarts en koudespecialist, weet wel raad, vertelde zij tegen mediapartner Omroep West. De Heulse duikt met enige regelmaat in haar omgebouwde vriezer. "Het water is 1 graad, een perfecte temperatuur om fris het nieuwe jaar te beginnen."

Dat Monique van de kou houdt, is een understatement. Ze is gecertificeerd als Wim Hof-instructeur, geschoold in de Russische winterzwem-methode en gecertificeerd 'transformational breath ademcoach'. "Wij hebben onze vriezer omgebouwd tot ijsbad en we maken ons eigen ijs. Ik ga daar regelmatig in, maar het liefste duik ik in de zee", vertelt de doorzetter.

Artikel gaat verder onder de video:

Ook in de winter doet Tjon-A-Tsien dat. "Zes jaar geleden ben ik voor het eerst gaan winterzwemmen. Als huisarts weet ik wat er met je lijf gebeurt. Ik voelde alle warmte naar mijn hart en organen gaan. Ik ervaarde een boost, zowel fysiek als mentaal, een soort runnershigh."

Vet verbranden

"Kou is gezond, het reset al je systemen in je lichaam", legt de huisarts uit. "Je stofwisseling wordt geactiveerd, waardoor je vet gaat verbranden en je weerstand gaat omhoog. Als ik de zee in ga of een ijsbad neem, dan doe ik eerst een warming-up, daarna bereid ik me fysiek en mentaal voor op de kou die komen gaat."

Volgens Tjon-A-Tsien ervaar je door het koude water eerst een shock. "Je ademhaling gaat omhoog. Dit is een soort schrikreactie van je lichaam om te zorgen dat je lichaamstemperatuur 37 graden blijft. Daarbij trekt al het bloed uit je handen en voeten naar je hart. Het is heel belangrijk om hier doorheen te ademen. Als je dan weer uit het koude water komt, merk je dat je eigen temperatuuregulatie omhoog is gegaan en het bloed weer terugstroomt naar je handen en voeten."

Koud douchen

Voor de mensen die een ijsbad iets te heftig vinden, is koud afdouchen een optie. "Ga eerst lekker onder de warme douche en draai hem daarna naar koud. Hier kan je dan maximaal 1 à 2 minuten onder blijven staan", besluit ze.

Voor de mensen die toch graag de zee in willen duiken heeft Monique de volgende tips:

  • Ga niet alleen;
  • Doe een warming-up;
  • Neem warme kleding mee, zoals een muts en handschoenen;
  • Ga kort het water in;
  • Kleed je na het zwemmen snel weer aan;
  • Drink iets warms.

Tot slot merkt zij waarschuwend op: "Mensen met een kater kunnen sneller onderkoeld raken."