Archief

Reisbureau kent vreemde tijden: 'We lijken wel onbetaald adviesbureau'

Bij het reisbureau Travel XL Vios in Wateringen beleven ze ongebruikelijke tijden. Klanten zien door de bomen het bos niet meer en het is druk op momenten dat het niet wordt verwacht.

De lockdown is ondertussen alweer een halve week aan de gang, en duurt nog minstens tot 14 januari. Dit zorgt ervoor dat een hoop mensen graag even weg willen uit hun eigen bubbel, even op vakantie. Omdat er zo veel maatregelen zijn in andere landen, zien mensen door de bomen het bos niet meer. En dat merken ze bij TravelXL VIOS in Wateringen.

"Toen de lockdown alleen nog maar een gerucht was, kreeg ik meteen een aantal belletjes van mensen die weg wilden voor het geval dat de scholen eerder dicht zouden gaan", vertelt Renate Lipman, eigenaar van TravelXL Vios. "Toen de lockdown een feit was, kon ik gelijk een aantal van deze reizen boeken voor mijn klanten."

"De wil om te reizen is enorm"

Mirjam Dresmé werkt bij de Algemeen Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR). Hier kan ook worden bevestigd dat de reisbranche in abnormale tijden verkeerd. "Elke keer als er een persconferentie is die negatief nieuws brengt, vallen de boekingen stil", vertelt Dresmé. "Het is voor de reizigers ook niet makkelijk, het nieuws over Oostenrijk helpt bijvoorbeeld ook niet mee. De lijst met reisadviezen blijft maar groeien."

Ondanks dat mensen momenteel met veel vragen en onzekerheid zitten, is het animo van mensen die willen reizen erg groot. "De wil om te reizen is enorm, we merken dat iedereen eruit wil. Er zijn natuurlijk een hoop mensen die al twee jaar thuis zitten. Het wordt ze alleen erg moeilijk gemaakt op deze manier", gaat Dresmé verder.

"We lijken wel een onbetaald adviesbureau"

Door alle maatregelen die hier gelden en de andere regels die bij onze buurlanden van toepassing zijn, zien veel vakantiegangers door de bomen het bos niet meer. En daar merkt Lipman erg veel van. "Mensen die al jaren geen klant meer zijn en altijd zelf hun vakantie boeken, komen nu toch weer terug naar ons met vragen", vertelt de eigenaar van het reisbureau.

"Vanmiddag had ik nog een ouder echtpaar dat de hele nacht niet had geslapen omdat de mensen niet zeker wisten of ze nog op vakantie konden. Het zijn gewoon zulke onzekere tijden dat iedereen om advies vraagt", legt Lipman uit.

Veel veranderd

Sinds de coronacrisis is er veel veranderd in de manier waarop mensen boeken. Waar vroeger vaak al in de zomer de vakanties voor volgende zomer werden geboekt, gebeurt dat nu vaak veel korter van te voren. Dit kan het ANVR bevestigen. "Door alle onzekerheden die bij het reizen komen kijken is het gewoon niet handig om maanden van te voren al een vakantie te boeken", legt Dresmé uit.

Toch is het niet helemaal nieuw dat vakanties korter van te voren worden geboekt. "We zagen voor de coronacrisis dat dat ook al een trend begon te worden. Reizen is nou eenmaal makkelijker dan 20 jaar geleden, dat maakt het ook eenvoudig om pas een maand, of zelfs een week van te voren te boeken", vult Dresmé aan.

Boosterprik

Het ANVR hoopt dat de reisbeperkingen snel een stuk minder worden. "Reisbeperkingen zorgen er niet voor dat het virus stopt. Het zorgt hooguit voor een vertraging", vertelt Dresmé.

Dresmé hoopt daarom ook dat de boostercampagne snel in heel Europa gelijk loopt. "Ik denk dat als iedereen een boosterprik heeft het reizen, in ieder geval binnen Europa, weer een stuk makkelijker kan worden. Maar dan moeten wel alle landen een beetje op één lijn zitten."

Categorieen:
Nieuws Economie Wateringen