Archief
Archief WOS

Archief WOS

Maassluizers en Rotterdammers scheiden hun afval het slechtste

Maassluis en Rotterdam zijn de slechtste afvalscheiders van de Rijnmondregio. Daar wordt respectievelijk 46 en 36 procent van het huishoudelijk afval gescheiden.

Dat blijkt uit een onderzoek van mediapartner Rijnmond. Die heeft onderzocht hoe serieus de 25 gemeenten in hun regio bezig zijn met het scheiden van huishoudelijk afval. Hoeksche Waard is het beste bezig, daar wordt 72 procent gescheiden.

Steeds meer afval scheiden en steeds minder kilo’s restafval in de verbrandingsoven. Voor een schonere leefomgeving moet de afvalberg van ruim 17,5 miljoen Nederlanders flink verminderen. Het doel voor 2020 was om 100 kilo restafval per inwoner over te houden. Daarin is geen enkele gemeente in de regio Rijnmond geslaagd. De meeste gemeenten, 21 in totaal, houden meer dan 200 kilo restafval per inwoner over.

"Afval scheiden kan veel beter in Maassluis", zegt wethouder Fred Voskamp. "Wij zijn niet tevreden over het lage afvalscheidingspercentage en de grote hoeveelheid restafval in de stad", vervolgt hij. Vorig jaar belandde er per inwoner 279 kilo in de verbrandingsoven. Een nieuw afvalbeleid is ingezet en de focus ligt op het scheiden van keukenresten en tuinafval. "In ons afval zit nu maar liefst 34 procent bioafval. Dat moet snel omlaag en dat kan ook. GFT is de grootste klapper die we kunnen maken", zegt de wethouder.

In 2015 hebben alle gemeenten in Nederland zichzelf als doel gesteld om in 2020 75 procent van het huishoudelijk te scheiden en minder dan 100 kilo restafval per inwoner over te houden. In de regio Rijnmond lukt dat bij lange na niet. "Maar de gemeenten krijgen geen onvoldoende", zegt Wendy de Wild. Zij is directeur van de Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD) en heeft samen met Rijkswaterstaat en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) deze afspraken gemaakt. Ze wil geen hard oordeel vellen over de magere resultaten. "Het is vooral een ambitie om flink meer afval te scheiden en flink minder restafval over te houden", licht ze toe.

Lange tijd hebben de gemeenten die ambitie voor zich uitgeschoven. Nu zie je dat ze afvalbeleid serieuzer nemen en maatregelen treffen. "Tien jaar geleden was bijna niemand bezig met een beter klimaat. We zien dat de bewustwording en het belang van afval scheiden en minder afval toeneemt", zegt de NVRD-directeur.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis