Archief
NVWA

NVWA

Tomatenvirus ook bij kwekers Midden-Delfland

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) is in de afgelopen maanden opgedoken bij drie kwekers in de gemeente Midden-Delfland.

Dat blijkt uit nieuwe gegevens Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het tomatenvirus, dat in oktober 2019 voor het eerst werd aangetroffen in een Westlandse tomatenkas, tast tomaten- en paprikaplanten aan. De aangetaste vruchten zijn wel gewoon eetbaar, maar niet meer verkoopbaar. De planten sterven af. Bedrijven die te maken hebben met het virus, zijn verplicht dit te melden bij de NVWA.

Sinds de vorige update in september, zijn er tien nieuwe besmette bedrijven aan het lijstje toegevoegd. Daarvan bevinden zich er dus drie in Midden-Delfland. Vorig jaar zomer was het virus voor het laatst aanwezig op een bedrijf in die gemeente.

In Westland heeft één tuinder het virus succesvol geëlimineerd. Elf andere bedrijven hebben er nog wel mee te maken.

Als het virus daadwerkelijk bij een kweker wordt vastgesteld, hoeft het niet meteen geruimd. De NVWA legt wel hygiënemaatregelen op om verspreiding naar andere bedrijven te voorkomen. Bedrijven waar het virus aanwezig was, worden minimaal drie maanden na de teeltwisseling van het besmette gewas, het schoonmaken en het ontsmetten van de kas en het planten van het nieuwe gewas nogmaals gecontroleerd. Als de NVWA dan geen ToBRFV aantreft, eindigen alle maatregelen en mag het bedrijf weer open. Is het virus nog wel aanwezig, dan blijven de maatregelen van kracht.