Archief
WOS

WOS

Ruiten van huisarts in Wateringen ingegooid: 'Wij zijn er juist om te helpen'

Bij huisartsenpraktijk de Waterring in Wateringen zijn afgelopen weekend de ruiten ingegooid. Volgens huisarts Monique Tjon-A-Tsien is dat gedaan door een mensen die boos zijn over het coronabeleid.

"Ze hebben onze praktijk aangepakt als een symbool van de zorg. Het was de avond na de rellen in Rotterdam en de avond van de onlusten in Den Haag", zegt ze tegen de NOS. Meerdere ruiten van huisartsenpraktijk de Waterring aan de Julianastraat werden kapot gegooid. "Ik werd zaterdag rond middernacht wakker gebeld door de bovenburen", vertelt Tjon-A-Tsien. "Ik was op cursus elders in het land, maar ik ben meteen naar de praktijk gereden. De politie was net weg toen ik arriveerde."

De Wateringse huisarts denkt niet dat het een eigen patiënt was die verantwoordelijk was voor deze uiting van agressie. "We zijn maandag - sommigen bijna trillend en behoorlijk onder de indruk - nagegaan of er iemand de afgelopen tijd heel boos is geweest, of psychotisch gedrag heeft vertoond. Dat was niet het geval." Volgens haar zijn mensen die boos zijn op het coronabeleid de aanstichters.

Meer huisartsen hebben te maken met agressie

Herkenbaar, is de reactie van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Niet overal is het zo heftig als in Wateringen, maar heel regelmatig komen er meldingen van agressie binnen. Sommigen soms zelfs nog vergaander, zoals in Leiden, waar vorige maand brand werd gesticht bij een huisarts die zich publiekelijk had uitgesproken voor vaccinatie. Later ontdekte dezelfde dokter dat er ook een kogel door de ruit van zijn voordeur was geschoten.

"Heel intimiderend", zegt de woordvoerder van de LHV bij de NOS. "We hebben geen harde cijfers over agressie-incidenten, maar duidelijk is dat lontjes korter zijn geworden, ook als het om de zorg gaat. En binnen die zorg is de huisartsenpraktijk het meest laagdrempelige punt waar sommigen dat kennelijk botvieren."

'Compassie onder het nulpunt'

Ook Tjon-A-Tsien merkt in de spreekkamer dagelijks dat 'de compassie van het begin van de epidemie na ruim anderhalf jaar compleet onder het nulpunt is gezakt'. Volstrekt onacceptabel, zegt de woordvoerder. "Een gemiddelde huisarts werkt momenteel zo'n elf tot twaalf uur per dag om de huisartsenzorg in de lucht te houden en zou niet het risico moeten lopen om dit over zich heen te krijgen."

Ook Tjon-A-Tsien is nog altijd niet helemaal bekomen van de schrik: "Het voelt echt als onrechtvaardig om de agressie op ons als huisartsen te richten. Wij zijn er juist om mensen te helpen in deze tijd."